/Afs: är aggressiva mot protestanter och har nazister i sitt led

Afs: är aggressiva mot protestanter och har nazister i sitt led

Lördag 2018-05-26. “Alternativ för Sverige” med Gustav Kasselstrand, William Hahne, Christoffer Dulny mfl har ett torgmöte på Stureplan i Stockholm med slagord som “inga mera – deportera” och “PK pack” och prat om “svenskarna först”. Det var aggressivt mot protestanter.

“Afs” hade även en samling i Uppsala 16.30 på Celsiustorget senare på kvällen som möttes av en motdemonstration som vida översteg deras egna 15-20 tal deltagare.

We Are Dalarna och We Are Hufvudstaden deltog vid Stureplan i Stockholm. Livesändningar visar hur bland annat nazisterna Mikael Svannäs och Fredrik Kosonen från Nordiska motståndsrörelsen är där. Det syns i livesändningen som du kan se här -> We Are Dalarna livesändning – AFS demo Stureplan 2018-05-26. På nazistisk hemsida läggs en film upp där någon, enligt beskrivning nazistiska medlemmar, står och pratar med Gustav Kasselstrand.

På We Are Dalarnas livesändningen visar bland annat en ung kvinna som kommer fram för att be aktivisten från We Are Dalarna om en Prideflagga. Hon får en egen, mindre. Den tar hon sedan med sig och ställer sig med sina vänner för att hålla upp den i luften. Rasisterna pratar om yttrandefrihet, men följer upp det men redovisning i hur de själva istället vill ha det. Ett samhälle där symboler för kärlek inte får synas och de enda med yttrande rätt blir dem själva. Det går att tänka sig att Prideflaggan som We Are Dalarnas aktivist hade gemensamt clownhatten och den Prideflagga som den unga kvinnan från (troligtvis) Ung Vänster hade var ovälkomna inslag.

Vi befinner oss snart i det samhället de pratar om ifall inte fler reagerar på nedanstående redogörelse av en av We Are Hufvudstadens aktivister som också var på plats.

Lördagen bjöd först på en glad stämning, en del svenska flaggor, cirka 90% (unga) män och väldigt mycket kameror möte oss på Stureplan. Tyvärr var det få antirasister, men de som fanns visade sin närvaro tydligt. Det symboliseras bland annat av först en kvinna från ung vänster som får sina flygblad slagen ur den ena handen och sin skylten tagen ur den andra. Han river sönder skylten och stampar på den till åhörarnas jubel och skanderande av “PK pack”. När kvinnan ska plocka upp flygbladen igen hamnar hon framför åhörarna som skriker slagord emot henne. Några (uppenbart sympatiserande till Afs) män bröstar också upp sig. Polisen kliver fram och anser att Ung Vänster är för provocerande när hon ifrågasätter männen varför slog flygbladen ur hennes hand.

På utsatt tid kl 13.00 drog högtalaren igång. Några helklädda i burka har radat upp sig och böneutrop följer ett par minuter innan William Hahne tar till orda. Han ägnar stor del av sitt tal för att prata om böneutrop och Växjö. Allt eftersom talet fortgår radar ett gäng yngre män upp sig på kanterna. När de första slagorden från antirasister hörs längre ner längs gatan rusar de uppradade förberedda männen dit. De vet precis vad de ska göra. Någon konfrontation uppstår dock inte då polisen är snabbare och hinner spärra av. Längst fram lokaliseras ett par kända nazister från bland annat Nordiska Motståndsrörelsen som på vägen tillbaka skriker ”PK pack”.

En av männen bland de sympatiserande åhörarna har före det tagit en motdemonstrants skylt och sedan under hyllning av Afs deltagarna förstört den genom att stampa på den. Kvinnas skylt löd “Karma is a bitch”. Se video och bild nedan.

Lugnet lägger sig efter en stund, även om stämningen är mer uppskruvad nu. Det applåderas och hejas friskt på vad talarna säger. Enstaka åhörare ropar slagord, bland annat ”döda dem” hörs från en mansröst. Ingen reagerar. Mer körenligt skanderas “inga mera – deportera!”.

We Are Dalarnas aktivist har vid det här laget blivit omplacerad av polisen. Nazisterna sprang fram och filmade närgånget så fort han kom in på platsen. Bilderna publiceras senare på hatsajten. Det är livesändningen We Are Dalarnas aktivist du kan se från händelsen. Det går också att se att det strax innan manifestation är slut kommer en ung kvinna och frågar om att få låna Prideflagga, men får sen sin egen.. Den unga kvinnan samma som sen ställer sig med handen rakt uppsträckt med en Prideflagga modell mindre, med avbruten pinne, men det tar inte många sekunder innan åhörarna ropar ”ut med packet” och “PK pack”.

En liten konfrontation uppstår och kvinnorna tvingas backa. Kvinnorna vägrar flytta sig helt utanför åhörarna eftersom de enda hon gjort är att hålla upp en liten Prideflagga och i sin tur fått slagord och aggressiva män mot sig. Tyst står kvinnorna kvar på platsen. Både polisen och de skanderande åhörarnas frustration var svår att ta miste på. Det var en modig maktkamp som kvinnorna till slut förlorar när polisen förklarar området för poliszon med stöd av paragraf 24. Därmed måste kvinnorna flytta på sig (men ingen annan) och ta bort Prideflaggan eller så kommer de att avvisas från platsen. De står modigt kvar ända till fler poliser kommer dit.

Kvinnorna frågar polisen ”han då?” och pekar på en av männen på andra sidan. Vad som åsyftas är oklart. Kanske ansåg hon att den person som varit fysisk från den andra sidan borde få ta sitt ansvar. Medan det hela pågår filmar flera personer i bakgrunden. Kvinnorna lämnar till slut självmant platsen under hotet om att fysiskt avlägsnas. Unga kvinnor omringade av en stor grupp män. Lugnet lägger sig åter när kvinnorna avvisats från området.

Kort efter Gustav Kasselstrands tal avslutas “Alternativ för Sveriges” torgmöte. Flera från publiken pratar ljudligt om att ta sällskap till “Medborgerlig samlings” demonstration någon kilometer bort där bland annat Katerina Janouch är med. Sällskapet tror på större framgång där eftersom det är en bredare publik både på kön och åldersmässigt.

När #WeAre nätverkets ena aktivist tar sig mot samma plats noteras det att personer med koppling till Nordisk Ungdom och mynttorgsaktivisterna också befunnit sig på platsen, dock en bit bort, mer avvaktandes.

Livesändning från Afs demon nedan. Den unga kvinnan som ber om en Prideflagga kommer runt 4 minuter in i video. Även nazisterna från Nordiska Motståndsrörelsen syns.

Afs med nazzar

Publicerat av We Are Dalarna den 26 maj 2018

Livesändning från Medborgerlig samlings demo:

Janouch

Publicerat av We Are Dalarna den 26 maj 2018

Läs mer:
#Dagensnazist – Mikael Svannäs
http://wearesverige.se/dagens-nazist-mikael-svannas/