/Dagens nazist – Amanda Thun

Dagens nazist – Amanda Thun

#Dagensnazist är Amanda Thun, född 1993, 25 år, partimedlem i Nordiska motståndsrörelsen och tillhör den inre kretsen i “näste 1”. 

Hon arbetar inom vården och bor på Södermalm i centrala Stockholm. Amanda Thun är en partimedlem i Nordiska Motståndsrörelsen och tillhör ”näste 1”. Hon är en aktiv organiserad nazist sedan 2013. Aktivist och spejare vid egna och andras manifestationer. Dömd för mindre brottslighet som ringa vapenbrott.

Hon har tränat styrketräning och konditionsträning i många år. I februari 2018 deltar Amanda i nazisternas podcast där hon delar med sig av sina träningstips. Hon svarar också på frågan om när hon blev politiskt medveten.

”Det var redan tidigt, det började i grundskolan, den skolan jag gick i upp till nian var en ”judeskola” faktiskt. Det var ”judeklasser” och sådär, det var väldigt politiskt korrekt redan då, på historielektionerna och sådär, och jag märkte snabbt att man inte ifrågasatte just det, det fick mig att tänka”, berättar Amanda Thun i den nazistiska podcasten i februari 2018.

Hon berättar också att hon varit aktiv organiserad nazist sedan 2013. Hon tränar fem gånger i veckan och vill klara aktivisttesterna som nazisterna har. Sit-ups är lätt för henne, armhävningarna svårare. ”Alla borde träna, det finns bara fördelar med det”, berättar hon. Amanda är dömd för flera fall av mindre brottslighet, bland annat två fall av ringa vapenbrott.

Bild från Amanda Thuns deltagande i den nazistiska podcasten i februari 2018.

Runt årsskiftet 2013-2014 har Amanda nyss blivit aktiv i den nazistiska organisationen. Hon visar upp sig i sociala medier bärandes kläder med nazisternas ”tyrruna”. 2015 blir NMR ett registrerat parti. Amanda är med när den nya ledaren Simon Lindberg håller tal. Samma år börjar hon också handla i nazisternas webshop, bland annat nazisternas tröjor hon som tidigare gånger också visar upp i sociala medier.

Amanda är en av nazisterna som lyssnar till Simon Lindberg tal på Almedalsveckan sommaren 2017. Hon deltar med övriga nazister. De skriker ”vit revolution – utan pardon” och lever rövare, förstör monument för förintelsen, eldar Pride och Byggnadsflaggor och förstör deras tältställning. De är otrevliga mot folk och försöker störa andras tal. Nazisterna är nu portade från Almedalsveckan.

Tidigare hade Amanda en partnerrelation med den nazistiska våldsgossen Philip Olsson som nyligen åtalats för att ha slagit en polis med en megafon. Han släpptes nyligen i från fängelset för våldsbrott.

Amanda är skriven på sin adress på Södermalm där även ”nästeschefen” Anders Rydberg är skriven. Nazisterna har en vana att skriva sig hos varandra och använda sig av bulvaner. Troligtvis har det en koppling till det snarare än att det handlar om en partnerrelation. ”Nästeschefen” Anders Rydberg har varit skriven där under tiden Amanda Thun hade en relation med Philip Olsson.

Amanda deltar regelbundet vid interna partimöten och vid nazisternas olika aktiviteter. Hon är en aktivist och en av nazisternas banderollmakare som också är duktig på att göra schabloner som andra nazister sedan använder för att spraya hatpropaganda i främst Stockholmsområdet.

Tillsammans med en annan känd nazist i ”näste 1” som är ”posterboy” på NMR:s klibbor var hon spejare i december 2017. Nazisterna smög runt för att hålla kolla för naziströrelsen när radikalnationalistiska och rasistiska grupper hade en minnesstund för den avlidne högerextremisten Bechir Rabani. De spejar på både ”rödingar” och andra högerextrema grupper. Den gången var det utanför centralstationen i Stockholm. Amanda deltar även vid andra tillfällen, både bland motdemonstranter, publik och bland nazisterna i deras egna demonstrationer.

Amanda Thun på Almedalsveckan 2017. Nazisten i blått är NMR:s ledare Simon Lindberg. Till höger i bild är nazisten Emil Hagberg som sitter i riksledningen för Nordiska motståndsrörelsen. Foto: We Are Hufvudstaden

 

Det här inlägget ingår i #Dagensnazist. Det betyder att inlägget kommer uppdateras när mer information om Amanda Thun tillkommer. 

*Observera att det finns fler personer med samma namn i Sverige.