/Dagens nazist – Dennis Ljung

Dagens nazist – Dennis Ljung

#Dagensnazist är den förvirrade hatpojken Dennis A Ljung. 34 år född 1984 men som inte gillar att kallas för nazist. Han har förflutet i nazistiska SvP och har frekvent rört sig i radikalnationalistiska och nazistiska miljöer under lång tid utan att egentligen inordna sig hos någon annan grupp.

Dennis kommer ifrån Annebergsområdet i Helsingborg. Han är skriven hos sin bror och broderns frus adress, men är egentligen sambo med en kvinna i Höganäs.

”Nationell Framtid” (NF) började som en Facebookgrupp den 14 april 2015 av Dennis Ljung. Den var exklusiv för betalande medlemmar. Gruppen bildades av Dennis och enstaka medlemmar från nazistiska ”Svenskarnas Parti” (SvP) efter det blivit nedlagt. Några utbrytare ur SMR när SMR övergick till en partibildning 2015 och blev NMR fanns också med likt ett antal Sverigedemokrater och andra med rasideologiskt ursprung. Bland annat deltog nämndemannen och Sverigedemokraten Lars Nilsson (vilket uppmärksammades av flera medier).

I gruppen spreds hatpropaganda från nazistiska svenska motståndsrörelsen (som ännu inte blivit NMR). Dennis hyllade själv återkommande Tredje Riket. Namnet ”Nationell Framtid” användes tidigare 2002 av en utbrytargrupp från Nationalsocialistisk Front i Klippan.

”Nationell Framtid” har flygbladsutdelningar, soppkök för (vita) hemlösa, har aktioner av olika slag och gjorde sig under 2016 internationellt ökända när de åkte runt i en motorbåt och påstod sig patrullera svenska gränsen mot illegala flyktingar. Det hela bevakades ganska flitigt av webbtidningen DailyMail som har över 200 miljoner unika besökare varje månad. Även några lokala redaktioner plockade upp ”nyheten”.

Senare granskades det av bland annat Expo och Expressen, men även andra, som genomskådade bluffen. Det visade sig att det var en ren bluff och ett propagandaknep ett antal redaktioner inte klarat se igenom. Det fanns inte något som helst stöd för att aktivistgruppen i ”nationell framtid” gjort den sortens verksamhet och aktioner som påstods. Det dementerades även av Kustbevakningen. Senast den 3 januari pratar sig Dennis Ljung fortfarande varm över den uppståndelse det gav i den rasideologiska podcasten med Ingrid & Conrad. Han erkänner dock inte att det var en orkestrerad bluff där även falska informatörer till media användes.

”Nationell Framtid” är en nazistisk grupp som fokuserar på utomparlamentarisk aktivism. Gruppen har en tydlig personlig association mellan Dennis Ljung till särskilda individer och bland annat dem som kallas ”mynttorgsaktivisterna” som anordnar aktiviteter i stil med hans egna. Exempelvis manifestationer anordnade av rasistiska grupperingar med ursprung i diverse ”Stå upp”-grupper på Facebook.

Dennis figurerar även i samband med Ingrid & Conrad som driver rasideologiska podcast bland annat och tar aktiv ställning för konspirationen kring Bechir Rabanis död som ett lönnmord utfört av den judiske medieprofilen Robert Aschberg. Dennis Ljung har vid flera tillfällen synts i sammanhang med båda de aktörerna, bland annat genom hans egna livesändningar där han filmar när Ingrid & Conrad håller tal. Dennis Ljung har även deltagit i den radikalnationalistiska minnesstunden för avlidne Bechir Rabani där han hade en livesändning.

”Nationell Framtid” och Facebooksidan ”nationalisten” som Dennis Ljung driver sprider grov islamofobi, rasism, manosphere (antifeministiska mäns) ideologiska strömmar och agiterar mot det samhälle vi lever i med en klassisk nazistretorik om att samhället ”måste räddas” från ”invasionen” och ”undergången” och det är politikerna som ”vanvårdar” ”svenska folket”.

Trots det har han återkommande den senaste tiden beklagat sig över att kallas för just nazist. Dennis sprider oavsett grov rasism och islamofobi med en illa dold nazistisk agenda samtidigt som han organiserar och genomför nazistisk aktivism med udden mot att ställa grupper av människor mot varandra och ena folk i ett kompakt politikerförakt (mot demokratin kan man anta).

”Nationell Framtid” har en värdegrundsbeskrivning och punktprogram som tydligt visar att det är en komplott av omhändertagande av människor (så länge det är vita svenskar) med sociala verksamheter för att uppvisa folks utsatthet för att kunna ställa grupper av människor mot varandra.

En beprövad och klassisk högerextrem metod för att framställa sig som omhändertagande och seriöst välmenande av utsatta medan de riktar udden mot andra grupper i samhället, någonting som användes frekvent av bland annat grekiska ”Gyllene Gryning” och många andra rasistiska grupperingar både historiskt och i nutid. De har även haft medborgargarden som gått ”trygghetsvandringar” i ”noga utvalda områden”.

Dennis har även misslyckade försök att profilera sig som en arg snubbe i bil och på det viset försökt skapa debatt med andra som debatterar via videoformatet. Det har inte gett något gehör överhuvudtaget. I en intervju från Expressen om ”patrulleringen till sjöss” som var en bluff berättar han:

”Gruppen står politiskt väldigt långt på högerkanten, men Dennis Ljung säger att han varken är nazist eller rasist. Han är för att hjälpa flyktingar som flyr krig, så länge det är kvinnor och barn. – Men vi ska inte öppna upp gränser på sådant sätt att man blandas upp. Vi tror inte att vi är kompatibla med syrier och annat folk. Islam och den biten.”

Han vill hellre se mer militära insatser i de stridande regionerna så att den sida som driver på kriget ska stoppas. De kvinnor och barn som ska tillåtas få skydd i Sverige vill han placera vid den svenska landgränsen.

– Vi ska inte ta in dem här och interagera hos oss. När kriget är över ska de återvända till sina hemländer igen, anser han.””

I samma artikel nämns även Dennis Ljung notoriska ovilja att betala fakturor. Bland annat har han en treskodom på 100.000 för obetalda fakturor till en lokaltidning för obetalda annonsplatser, 150.000kr till företaget som tryckt material till ”Nationell Framtid” eftersom Dennis Ljung mottog varorna, men slutade sen betala fakturorna. Totalt har Dennis Ljung en skuld på ungefär en miljon kronor. Vilket kan förklara varför de två företag som är associerade till honom och hans sambo, en byggnadsfirma och en firma om kroppsvård, båda är skrivna på sambon som ägare och förvaltare. Det förklarar eventuellt också varför han inte är skriven på hennes adress i Höganäs utan istället hos sin bror och hans fru.

Idag driver Dennis Ljung, den förvirrande nazisten som inte verkar passa in någonstans, en mindre Facebooksida fylld med islamofobi, trams, dumheter, en egocentrisk Ljung som gnäller i videos, en liten skara följare och annat som hör hemma från den radikalnationalistiska miljön samt en hel del nazistiska och rasistiska meme-bilder.

Den 6 januari 2018 anordnar den nazistiska aktivistgruppen, genom den Facebooksida Dennis Ljung driver, ”fackeltåg mot kvinnovåld” i fyra städer. Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg. I Stockholm flyttades det fram till 1 mars p.g.a bristande uppslutning, i Malmö och Göteborg är det nedlagt helt. Endast i hans egen hemstad Helsingborg ser det ut att genomföras på lördag.

Eventet profilerar sig som icke-politiskt, men har en tydlig politisk agenda, nämligen att normalisera dem själva och samtidigt profitera på en känslig och viktig fråga. Värt att säga i sammanhanget är att det anordnas landsomfattande manifestationer på #metoo – temat, bland annat i Helsingborg och i Stockholm den närmaste tiden. Så den som vill manifestera mot kvinnovåld kan göra det utan att beblanda sig med radikalnationalistisk populism och nazisters dolda agendor.

Dennis Ljung är en utomparlamentarisk frilansande ”nationalist” som driver populistiska agendor och är motorn och grundaren för nazistiska aktivistgruppen ”Nationell Framtid”. En grupp som anstränger sig för att polera ytan och tona ned extremismen för att istället försöka belysa sin skenheliga humanism kombinerat med klassisk nazistisk aktivism där syftet är att ställa grupper mot varandra och att sprida politikerförakt och islamofobi i så stor utsträckning som möjligt. Till sin hjälp har han aktivistgruppen, men även en liten trogen skara ”ja-sägare” som okritiskt köper vanföreställningarna och demagogin han sprider.

Utåt sett profilerar han sig som en protagonist som står upp för rättvisan och svenska folket och vill profilera sig som folkets vän. Internt i den radikalnationalistiska miljön uppfattas Dennis Ljung som antingen en märklig udda fågel, eller en fåntratt som tror för mycket om sig själv i stil med Ingrid Carlqvist som är hans senaste gulligullförbindelse.

Det är väl dock bara en tidsfråga innan han syns i något mer sammanhang och försöker göra sitt ett namn där istället. Det är så Dennis Ljung fungerar. Han skapar och lägger ned projekt regelbundet och har inte riktigt hittat sin plats i samhället, fastän han envist försöker profilera sig som en god nazistisk svärmorsdröm. Även om han avskyr att kallas just nazist, för han är ju bara ”nationalist” som sprider islamofobi och samma demagogi som nazister gör, organiserar nazistisk aktivitet.

Det här inlägget ingår i #Dagensnazist – serien. Det betyder att inlägget kan komma att uppdateras regelbundet samt ingår i ett samarbete inom #WeAre – nätverket

Mer info:
Expo 2015 – uniformerade nazister deltog i SD demonstration mot flyktingar
Artikel i Expressen 2016-05-11 ”Här är högerextrema patrullen ingen tror på”