/Dagens nazist – Fredrik Vejdeland

Dagens nazist – Fredrik Vejdeland

Dagens nazist är Fredrik Vejdeland, 39, född -78 boende i Ytterby, har tidigare bott i Göteborg och är ursprungligen ifrån Östersund kommun . Han är motståndsrörelsens officiella “politiska strateg/redaktör” (för nordfront) och kommunfullmäktigekandidat till Kungälvs kommun. Han hoppas bli vald för nazisterna till eget mandat 2018.

Vejdeland är en av fyra nazister i riksledningen. Han har som (tidigare) ansvarig utgivare och redaktör för hatsajten dömts för några fall av uppvigling och 20-25 fall av hets mot folkgrupp, bland annat en återkommande hyllningstext till Adolf Hitler.

Vejdeland är en viktig spelare för nazisterna. Han har en central roll, men är ingen råbuse som exempelvis Emil Hagberg. Han är nazisten med slips.

Låt dig dock inte luras, han är nazist i dess sanna betydelse och hans tal i Göteborg 30/9 handlade om hur han ville stena “folkförrädarna” i talet han ironiskt nog kallade “Jag har en dröm”.

Han lever med den i naziströrelsen idealiserade “nazistmamman” Paulina Forslund. Tillsammans är de lite av en mini-Goebbels-familj i stjärnglans inom NMR. De har många barn tillsammans och Paulina är en skribent (livsstilsredaktör) på nordfront där hon bland annat pratat om livet (idealet) med att vara en nazistmamma och vad det innebär. Fredrik är en skribent och en av författarna till det dokument som är det närmaste ett partiprogram som NMR har.

Han deltar frekvent på alla större icke-aktivistiska händelser som NMR har. Manifestationer, demonstrationer, håller tal och minglar som den riksledare han betraktas som. Han deltar i mindre utsträckning i de sociala aktiviteterna eller knappt alls i “basaktivismen” som torgaktioner, fysisk propagandaspridning och tillverkning osv.

Han deltar i manifestationerna och demonstrationerna, som alla de större de senaste åren, Almedalen och andra av större betydelse.

Samtidigt som han sitter i riksledningen är han så pass självständig i rörelsen att han rör sig fritt och samma krav som aktivisterna har verkar inte vara något för honom. Komiskt nog är han en av ytterst få manliga nazister med långt hår trots att han är en av skribenterna till aktivisthandboken som säger att det är inget en man ska ha.

Han har hög ställning inom rörelsen och är i deras led en uppskattad talare. Hans tal innehåller många floskler med klassiska nazistiska budskap, men det är väl också vad nazister vill ha.

2016-07-05 släpptes han från sitt senaste straff, 4 månaders fängelse, för hets mot folkgrupp. Det var efter en anmälan av juridikfronten. Sammanlagt har han suttit i fängelse flera år.

Vejdeland är en av de personer som ingick i We Are nätverkets rapport till Ekobrottsmyndigheten rörande eventuellt skattebrott och momsbedrägeri. Han är en av flera som enligt nätverkets bedömning kopplas till det.

Det är för oss okänt vilket eventuellt arbete och inkomst han har, men onekligen bedömer vi det som att han tjänar slantar på rörelsen och därmed deras egna medlemmar.

Bilden tog vi på Almedalsveckan sommaren 2017.

#dagensnazist