/Dagens nazist – Jessica Margareta Jaunzems

Dagens nazist – Jessica Margareta Jaunzems

#Dagensnazist är Jessica M Jaunzems 22 år, född 1995, ifrån Stockholm. Jessica är associerad medlem i ”Nordisk Ungdom” (NU) och officiellt stödmedlem i ”Nordiska motståndsrörelsen” (NMR) sedan 2015. Hon är folkbokförd hos sina föräldrars adress i Huddinge. Oklart om hon bor där.

Själv ser hon sig som en tjej från Söderort med alteregot ”TypBlond” som hon haft som användare på en handfull olika konton på sociala medier och andra konton som youtube, bloggar och ”bilddagboken” mm. Där har hon spridit både propaganda och information om sig själv.

Hon har spelat tennis sen hon var ”..fem år och har efter det ägnat mina senaste 14 år (2015) åt tävlingar, styrketräning och idrottslära. Nu jobbar jag som sagt som idrottsinstruktör och har utbildning inom träningsformer som crossfit, styrketräning, tennis och vanlig traditionell fysträning..”

Jessica kan även spela piano och tycker om att sjunga, åtminstone i hennes yngre år då hon sjöng och spelade en del.

Jessica M Jaunzems blev enligt egen uppgift ”nationell vid 13 års ålder”. När hon började i gymnasiet blev hon aktiv nazist. I intervjun i nazistiska Nordfront 2015-02-01 berättar hon att orsaken var att ”.. Det var mycket stora sociala klyftor på skolan och en hel del gängbråk och efter bara ett halvårs vistelse var det rätt uppenbart vart problemet låg..”.

Hon har varit associerad till den radikalnationalistiska miljön i 6-7 år, men som alltså redan ”..i 13 års ålder” sett sig som ”nationell”. Hon radikaliserades snabbt i den här miljön.

Hon gjorde sig uppmärksammad på sociala medier när hon 2013 som 18-åring fejkade en intervju med ”Tårtkvinnan” som kastade en tårta i Jimmy Åkessons ansikte. Syftet var att hämnas. Jessica och en till kvinnlig nazist lurade kvinnan till inspelningen. När den arrangerade intervjun var igång en kort stund kliver en tredje manlig nazist född 1989 in en bit bakifrån och ”tårtar tårtkvinnan”. Jessica som såg hela händelsen från det att den manliga nazisten kliver in med tårtan bakifrån fäller den uttänkta kommentaren ”Den som sig i leken ger får leken tåla”.

I förhör säger Jessica att hon sa så för att hon ”..omedelbart blev att tänka på tårtningen av Jimmy Åkesson”. Hon hävdar att hon inte hade kännedom om själva ”tårtningen” som planerats.

Det motsägs av att hon i intervjun knappt antecknar något, såg manliga nazisten med tårtan komma fram och hur hon verkar kommunicera med den tredje nazisten, den kvinnliga, om vad som ska ske, samt fingrar på sin mobil för att vara beredd att spela in.

Jessica väntar på vad som ska komma, vilket även tingsrätten noterade. Jessica dömdes för ofredande, medan den manliga nazisten friades i brist på bevis. Den kvinnliga nazisten åtalades aldrig.

I rättegången spelar Jessica ovetandes som om att hon **inte hade en aning** om vad som skulle hända.

Hon säger att andra i organisationen (”Nordisk Ungdom”) kan ha vetat det, men absolut inte hon själv.

Inspelningen, videon och propagandan spreds genom ”Nordisk Ungdom” som var de som genomförde det hela. Hon var aktiv med dom då. ”Nyheten” spreds snabbt i radikalnationalistiska och nazistiska kretsar och forum. Jessica intervjuades av nazistiska hatsajten Nordfront och i andra sammanhang. Till hatsajten berättar hon 2015 att hon inte är aktiv i någon organisation, men är stödmedlem till NMR. Hon berättade även att aktionen *absolut inte* är någonting hon ångrar.

Vid hennes rättegång dök ett femton-tjugotal nazister från NMR upp för att visa sitt stöd. Bland annat näste 1 som hon tillhör, men även några från andra platser, som KnivPär från näste 5.

Efteråt höll nazisterna en minnesceremoni vid den svenska SS-veteranen Hans-Gösta Pehrssons grav. Jessica var den enda kvinnliga nazisten på plats. Nazisterna höll ett tal om Pehrssons ”livsgärning” som SS-veteran. Efteråt gjordes en hyllning som avslutades med ”hitlerhälsningar”.

Bristen på kvinnor i den ”nationella rörelsen” upplever Jessica som ett problem. Därför tog hon 2015 initiativ till ett organiseringsprojekt för ”nationella kvinnor”.

”Tanken är att starta upp en grupp, Nordiska Kvinnors Idrottsklubb (NKI), där temat är träning, hälsa och gemenskap. Syftet med projektet är att få nationella kvinnor att komma igång med sin träning och samtidigt lära känna varandra, då vi faktiskt inte är så många..” , berättade hon i intervjun 2015.

Projektet blev kortvarigt och efter ett antal träningstillfällen skrotades det. Den senaste offentliga aktiviteten var 19 juni 2016. Sedan dess har Jessica haft en mindre aktiv och nästan inaktiv roll i rörelsen. Hon har inte synts offentligt mer än på något enstaka arrangemang sedan dess.

Som förkämpe för ”ariska kvinnor” gjorde hon sig ett namn. Hennes roll är annars undanskymd, en lägre aktivist och mer en stödmedlem som inte är framträdande. Som kvinna i naziströrelsen varken kan eller får hon samma möjligheter som de manliga nazisterna. Trots det har hon skapat sig en arena med de misslyckade försöket att organisera ”nationella kvinnor”.

Vill någon vara ironisk kan man kalla Jessica Jaunzems för feministnazisten, feminazi, men på frågan om hon ”..inte är en feminist då..”, svarade hon i intervjun från 2015 att ”..Haha, nej det skulle jag verkligen inte beskriva mig själv som..”.

#WeAre #aldrigmer #Förbjudorganiseradrasism

Bilden är en två år gammal FB-profilbild.

Jessica Margareta Jaunzems, nazist, profilbild på Facebook från 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget ingår i serien #Dagensnazist. Det betyder att inlägget uppdateras vid behov. #Dagensnazist är ett samarbete inom #WeArenätverken.