/Dagens nazist – Martin Saxlind

Dagens nazist – Martin Saxlind

#Dagensnazist är Martin Saxlind, 26 år, född 1992, från i Söderhamn mellan Hudiksvall och Gävle i Gävleborgs län i Hälsingland. Han är en aktivist i näste 4 och sedan 2017 “chefredaktör” på hatsajten nordfront. Tidigare även ansvarig utgivare. Han dömdes till sex månaders fängelse för delaktighet i attacken mot fredliga demonstranter i Kärrtorp 2013 och är även dömd för hets mot folkgrupp.

Martin Saxlind var 19 år 2011 när han ansökte om medlemskap i “Svenska motståndsrörelsen”. 2012 började han skriva för hatsajten “nordfront” som lanserades samma år. Föregångare var “patriot.nu”. Den och “andra politiskt inkorrekta hemsidor” hade Martin läst sedan högstadiet och tagit stort intryck utav det.

Enligt egna uppgifter var musiken “..Ultima Thule och liknande musik samt slutligen börja (jag) inhandla och läsa nationalistisk litteratur..”. Han inspirerades även av en grundare till en amerikansk vit-makt rörelse, Adolf Hitlers “mein kampf” och annan vit-makt litteratur och musik.
Han ser gärna dokumentärer och historiska filmer om Julius Caesar, Alexander den store, romersk och grekisk historia, tempelriddare, korstågen, forntiden i Norden och vikingar m.m.

Martin Saxlind har “..alltid fascinerats och attraherats av den estetik och samhällsanda som man kunde ana när man läste om Tredje riket och nationalsocialismen i skolan eller såg historiska filmer och dokumentärer..”. Han har också “..alltid varit historieintresserad och tror att det är kopplat till en vag och opolitisk “rasmedvetenhet”..”

Han är klar med var hans sympatier är:

“..Jag var ”eurocentrisk” i min historiesyn och alltid hejade på vår sida i alla historiska, “rasliga”/nationella konflikter som jag studerade. På sätt och vis har jag alltså alltid varit nationell i någon mån och jag har alltid varit allmänt intresserad av svensk politik. Till exempel minns jag att jag på någon lektion kunde rabbla namnet på alla svenska partiledare i en årskurs där läraren inte förväntade sig att vi elever skulle kunna det..”

2013-15-12 deltog Saxlind i attacken i Kärrtorp mot en fredlig demonstration mot nazism. Den slutade med att de fick fly in i ett skogsparti i närheten och blev förföljda av vanligt folk. Saxlind dömdes för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp till sex månaders fängelse.
I förhör berättade han att han den dagen rapporterade för “Nordfront media”. Han deltog trots det aktivt i händelserna, bland annat genom att kasta föremål (som flaskor) mot demonstranterna nazisterna anföll. Han bar även föremål som en sköld som vittnar om att han deltog med eget uppsåt.

Under högstadiet (runt 2006-2007) hängde han mycket inne på Flashback och andra “politiskt inkorrekta hemsidor”. 2012 gjorde han ett konto på Flashback som sedan dess gjort > 1,70 inlägg om dagen över sex års tid.

Martin vill gärna profilera sig som sakkunnig inom naziströrelsen. En del av hans gelikar ser han också på det viset, men i realiteten handlar det mest om basal research som är mer avancerad än vad de flesta i hatklubben någonsin mäktar med. I Martins fall handlar det normalt om att hålla sig lite uppdaterad och för det ses han som “intellektuell” av vissa andra nazister. Med nazisternas måttstock är man “intellektuell” om man klarar av att tänka innan man agerar eller uttalar sig tydligen. Martin följer nyhetsbevakningen och sociala medier, det är vad han gör. Klapp klapp, eller något?

Ett annat intresse som följt med honom är hans träning. Fotboll i yngre dagar, sedan friidrott och löpning. På senare tid är det styrketräning, kampsport och “..förhoppningsvis konditionsträning som gäller..”, berättar han i en intervju i nazistiska Nordfront 2017-09-06 i samband med att han tar över som chefredaktör och hans företrädare, Fredrik Vejdeland, intagit en mer allmän politisk strategisk ställning och vad den som intervjuade honom. Martin intervjuade i sin tur sin efterträdare som nyhetsredaktör. Saxlind ledarstil är enligt han själv präglat av att ge knuffar till medarbetare för att de ska se deras förmågor, att han är mottaglig för kritik (förutom av okända personer på Flashback då 😉 ) och är en prestigelös person. Dock så motsägs det av hans bekräftelsebehov, kontrollbehov och lättkränkthet och abnormalt stora behov att bli omtyckt av andra nazister till den grad att han gör Twittervideos med push-ups för att motbevisa något Flashback-troll.

Saxlind har även intervjuat andra nazister, både profilerade och anonyma. Både andra nazister i NMR och utländska nazister som aktivister i Gyllene Gryning i samband med det grekiska valet 2014.

2014 blev han kontroversiell i “nationalsocialistiska” kretsar när det läcker ut uppgifter om att han pratar strategi med Klas Lund via mail som handlar om att SMR ska ta aktivister från dåvarande Svenskarnas Parti. Han har ett hårt och nedlåtande tonläge där han hotar med “öppen fientlighet”. Spekulationerna om att SMR “planerar ta medlemmar av SvP” blev en stor sak de emellan. På flashback blir Saxlind ett ämne och en vattendelare. Är Saxlind en fåntratt eller har han rätt? Saxlind skriver en dementi och pudel på hatsajten “nordfront” där han bekräftar att det är autentiska uppgifter som läckt ut och att han har en bättre inställning till SvP idag (när han skrev det) än vad han hade när han uttryckt sig i affekt. Han ursäktade sitt tonläge med sin skrivstil, men samtidigt att han har rätt till egna åsikter, som om det inte alls handlat om hans skrivstil egentligen.

Klargörandet var i tio punkter och redogörande för sin principiella inställning till SvP. Saxlind hade fått en tillrättavisning och blivit tvingad att försvara sig offentligt inför nazisterna i deras kretsar. Att vara den som sår split mellan “nationella” vars lägre aktivister såg sig som kamrater var inget han tyckte om, men någon fick göra det och sedan dess finns det en stor andel av nazisterna som inte tål honom och hans högfärdighet.

Martin Saxlind har varit aktiv på Flashback sedan 2012 (samma år han blev nyhetsredaktör på hatsajten) och förmodligen tidigare än så. Han tar stort intryck av det som skrivs där. Att han blev kontroversiell inom nazistiska kretsar visade sig främst på Flashback, vilket han refererade till i sin pudeltext. Uppenbarligen har Martin Saxlind ett stort bekräftelsebehov och tar illa vid sig av att bli kritiserad. På twitter syns Saxlind göra push-ups för han har ett bekräftelsebehov av att bevisa det när någon ifrågasatt honom på Flashback.

Saxlind fick inte det erkännande han hoppades när han gjorde en Twittervideo för att motbevisa ett Flashbacktroll. Länk till det finner du i slutet av artikeln.

Under högstadiet (runt 2006-2007) hängde han mycket inne på Flashback och andra “politiskt inkorrekta hemsidor”. 2012 gjorde han han ett konto på Flashback som sedan dess gjort > 1,70 inlägg om dagen över sex års tid.

2017-08-26 genomgår hatsajten “nordfront” redaktionella förändringar. Saxlind blir chefredaktör efter att ha varit nyhetsredaktör sedan 2012. Hans ambitioner är att fortsätta utveckla hatsajten med olika digitala inslag, annonseringar och exponering i sociala medier. Han är även mån om att nya nazistiska medarbetare skolas in i det redaktionsarbete för hatpropagandaorganet som han nu har ansvar över. Andra redaktionella förändringar var en utökning av antalet medarbetare.

Saxlind har refererat den nazistiska “Aktivisthandboken”, föredrag, nyheter och andra händelser. Allt stöpt i en nazistisk vanföreställning med syftet att vinkla allt att passa deras insnöade lilla världsbild. Saxlind ser “aktivisthandboken” bland annat som nödvändigt för att forma “politiska soldater”, “fostra nya medlemmar i organisationskultur” och för att “utvecklas personligt på det politiska planet”.

Saxlind var inledningsvis en av de permanenta deltagarna i den nazistiska poden, men slutade med det. I den försökte han pånytt profilera sig som påläst inom särskilda ämnen, exempelvis juridik och det amerikanska valet, vilket motbevisades att han var så fort han öppnade munnen. Hans karriär som podnazist är till dagens datum marginell och något särskilt stöd eller uppskattning i den nazistiska rörelsen för det har han inte fått vad vi i We Are nätverket har sett. Tvärtom anser en hel del att han är ganska dryg att lyssna på, en besserwisser som dessutom är tråkig.

Kanske slutade han vara podnazist för att han blev chefredaktör, eller så uppskattades hans medverkan inte särskilt, alternativt fick han inte den uppskattning han väntade sig och slutade av den anledningen. Han deltar med ojämna mellanrum i sporadiska podavsnitt, senast den 14 januari 2018, då Saxlinds senaste projekt “Lyft skrot!” annonserades. Där pratar han i videoformat om vikten av träning och vill få nazister att träna mer.

Saxlind har även skrivit ideologiska, reflekterande och redogörande texter med varierande kvalité. Eftersom han skrivit för Nordfront, nästan sedan hemsidan lanserades 2012, har han också en stor variation av texter med olika kvalité. Han är väl alltjämt den som försöker hålla sig politiskt orienterad i dagsaktuella frågor, med varierad framgång, men sett till hans gelikar får anses vara något mer påläst än mellanskiktet.

När Martin Saxlind dömdes för hets mot folkgrupp var det med anledning av hans roll som ansvarig utgivare för hatsajten (numera är Emanuel Lärkestål det). Han åtalades för en hyllningstext till Adolf Hitler. Saxlind begärde en jury (vilket du kan göra om det handlar om yttrandefrihetsbrott), men han blev dömd ändå. Han deltar på stora sammankomster och en del av den mindre basaktivismen. Han skriver dock frekvent och regelbundet för hatsajten och han har även en förkärlek för att göra nazistiska och rasistiska meme-bilder som han och nazistvännerna sprider i sociala medier och via hatsajten. Många även med funko- homo – och transfobiska motiv. Saxlind sprider “Nordfront” – länkar, det senaste från hatsajten “Nordfront” och en del annat från samma ideologiska kretsar, bland annat Christoffer Dulny (tidigare SD), Ingrid Carlqvist m.fl.

Saxlind deltar vid Almedalsveckan 2017 där en av bilderna är tagen av We Are Hufvudstaden. Han deltar vid “Nordendagarna”, manifestationer i Göteborg, de större demonstrationerna och vid andra tillfällen. Saxlind är lätt att känna igen som blond och med ett säreget utseende. Av den orsaken är han lätt att identifiera när nazisterna har sin verksamhet.

Martin Saxlind är en uttalad nazist med ett helhjärtat engagemang i NMR. Hans person är problematisk för rörelsen, men balanseras för deras del upp av Martins driv, analytiska förmåga (med deras måttstock räknat) och för sitt helhjärtade engagemang. Han står den inre kärnan i NMR nära utan att vara en utav de, men över tid är det säkerligen något en opportunist som Martin Saxlind inte bara förväntar sig, utan också anser sig vara värd för sin mångåriga lojalitet till nazismen i Sverige.

NMR-nazister Almedalsveckan 2017
Från vänster: Robin Palmblad, Martin Saxlind, David Larsson och Theodor Nordenadler. Samtliga är aktiva nazister dömda för brott, en del av det är grov våldsbrottslighet, upplopp och attacker på oskyldiga.

 

Mer info:
Våldsbrottsdömd ny chefredaktör för nazistiska nordfront
Martin Saxlind dömd för hets mot folkgrupp
Arbetarbladet länk om åtal för “nazistattack”
Martin gör Pullups

Det här inlägget ingår i #Dagensnazist – serien. Det betyder att det är ett samarbete inom We Are – nätverken och kan komma att uppdateras återkommande.

#WeAre #aldrigmer #Förbjudorganiseradrasism