/Dagens nazist – Theodor Nordenadler

Dagens nazist – Theodor Nordenadler

#Dagensnazist är Theodor Nordenadler, 26 år och född -91, från Vårby i Huddinge kommun och tillhör näste 1. Han lyder under nästeschefen Anders Rydberg, men har en lägre nivå av ansvar inom naziströrelsen NMR. Theodor har för sin ålder en lång erfarenhet inom naziströrelsen. Han är en grovt kriminell våldsbrottsling.

Theodor är flerfaldigt dömd och åtalad för mindre och grov brottslighet. Han dömdes till fängelse för en gruppmisshandel den 10 augusti 2013. Ett par stötte på nazisterna i Uppsala där de stod med sina fanor och sköldar och delade flygblad. Offret fick ett som han slet sönder. Nazisterna omringade då paret som närgånget började filma som de brukar göra.

Mannen ställde sig emellan när de började filma hans flickvän. Då blev han gruppmisshandlad av 3-4 av nazisterna av de totalt cirka 10-12 stycken som omringat dom. Mannen mottog slag och sparkar och blev även fasthållen av nazisterna med hjälp av en sköld. Då blev mannen också misshandlad med skaften på fanorna med slag och “spjuthugg” i huvudet. Enligt flera vittnesmål stod nazisterna i ”spjutposition” när de slog mot honom.

Mannen reste sig upp men mottog fler slag så han föll in i butiken Gina Tricot. Där fortsatte misshandeln. Offret mottog fler knytnävsslag, bland annat i bakhuvudet och sparkades även när han låg ner. Theodor Nordenadler sparkade offret i bröstet så mannen ”..trodde att revbenen ”rök””. Det avbröts när polisen kom dit. Offret fick efter gruppmisshandeln synrubbningar och hade ”darrningar och skakningar” i 2-3 veckor.

Nordenadler dömdes till fängelse i tre månader, medan de övriga fick villkorliga domar och samhällstjänst, 60 respektive 70 timmar, åklagaren var missnöjd med de låga straffen.

Värt att notera är att utredningen återupptogs först när journalisten Gusten Holm (då på Uppsala Nya Tidning) granskat ett antal filmsekvenser från händelsen. Holm identifierade nazisterna och även vittnen genom att studera filmerna ruta för ruta. Senare fick han priset ”Guldspaden” för det arbetet.

Theodor Nordenadler rekryterar unga pojkar till naziströrelsen. Han vänder de sedan mot sina egna föräldrar och övrig familj. Han fyller ungdomarna med hatiska budskap, något som genererat orosanmälningar till socialtjänster, men även polisanmälningar (pga det material han sprider).

Theodor fungerar idag som kontaktperson för nya aktivister i Stockholmsområdet. I den rollen är han underordnad riksledningens Emil Hagberg som är medlemsansvarig. Theodor är regelbundet beväpnad med pepparspray, kniv och andra tillhyggen likt hans nazistkamrater.

Hans roll i rörelsen är en lägre aktivist, men med vissa mindre ansvarsområden. Han deltar lojalt i naziströrelsens större demonstrationer som en av de som håller koll på ledet, har vit skjorta, och kan ses med deras armbindel för att signalera för deltagarna i demonstrationen att hans uppgift är att hålla koll så de ”sköter sig”. Ett lägre befäl kan man säga. Theodor är också verksam som sköldbärare vid andra tillfällen.

Theodor är med i de sociala aktiviteterna, ”basaktivismen” och i manifestationerna och går att se vid de flesta större sammankomsterna samt de mindre i Stockholmstrakten. Han deltog även i Almedalsveckan där bilden är tagen.

Theodor är flerfaldigt dömd för brott. Bland annat våldsamt upplopp för attacken mot fredliga demonstranter i Kärrtorp 2013. Han är även dömd för hets mot folkgrupp i samband med det för en ”hitlerhälsning” han försökte bortförklara som att han ”..endast gestikulerat eller ryckt till med armen då det var en hetsig stämning..och tror inte han ropade ”Adolf Hitler””.

Vid attacken kastade han 4-5 gånger sten mot barnfamiljer och andra demonstranter som fanns på plats och greps sen i samband med det. Han är även dömd för ringa vapenbrott för att vid olika tillfällen burit pepparspray och kniv, samt åtalats för några fall av misshandel.

Efter en kväll där tre kända nazister och en fjärde icke-medlem driver runt på stan efter en fest där de tre nazisterna druckit whiskey, trakasserat unga killar i 15-16 års åldern med utländsk bakgrund och skrikit ”hell seger” till slut tröttnar på den fjärde mannen som sagt åt de att ”lägga av” blir hotad med kniv och misshandlad för ”man får inte säga mot organisationsmedlemmar”. De avkrävde honom en ursäkt, vilket de till slut fick, men inte accepterade.

Kvällen fortsatte med en misshandel av en svart man som de jagat. Sedan slutade den med att turisten Fidelis Ogu blir knivhuggen i magen av någon av de tre nazisterna, varav Theodor var en. De stod alla åtalade för mordförsök, men tingsrätten kunde aldrig lista ut vem av de tre som utdelade det nästan dödade hugget i magen som var millimeter från att döda offret. De friades från mordförsöket, men dömdes för mindre brottslighet, som vapenbrott och misshandel m.m. Händelsen blev riksnyheter när händelsen var med i ”Uppdrag Granskning”.

#förbjudorganiseradrasism

 Inlägget ingår i #Dagensnazist. Det betyder att inlägget kan komma att uppdateras regelbundet.