/Dagens nazist – Vera Oredsson

Dagens nazist – Vera Oredsson

#Dagensnazist är Vera Oredsson, 89, född 1928 med flicknamnet Schimanski och bor i Vadstena. Vera har en son samt barnbarn. Född i Tredje Riket och synonym med svensk nazism under hela hennes liv. Tisdagen 13/2/2018 åtalas hon för hets mot folkgrupp med anledning av hennes “Hitlerhälsning” i Borlänge 1 maj 2016. Anmälan gjordes av We Are – nätverket.

Vera föddes i Stieglitz i Berlin och var fem år när nazisterna tog makten. Hennes far var en arbetslös ingenjör och hennes mamma en hemmafru. Hennes mamma som var svenska tog på somrarna med sig Vera till Sverige pga deras fattiga hemförhållanden. Det hela ändrades när Vera en gång kom tillbaka till Berlin och hennes far blivit medlem i Sturmabteilung (SA). Själv blev hon medlem i Bund Deutscher Mädel, ungdomsorganisationen för nationalsocialistiska flickor, den kvinnliga varianten av Hitler Jugend. När kriget slutade 1945 var Vera 17 år. Hon växte upp i Tredje riket och har sedan dess varit trogen anhängare till Adolf Hitler och nationalsocialismen. Hon svor trohetseden till Adolf Hitler som fjortonåring och enligt henne själv “gäller än idag”.

I mars-april 1945 när krigets förödande muller hade slutat i Europa kom familjen (utan fadern) till Sverige i de så kallade ”vita bussarna”. Aktionen syftade till att rädda skandinavier till Sverige, Norge och Danmark. Veras mor var svenska och medborgare så Vera, hennes mamma och Veras åtta år yngre bror Folke var några av dem ca 15.000 personer som räddades till Sverige som flyktingar av svenska Röda Korset. Aktionen leddes av den svenske greven Folke Bernadotte.

När familjen kom till Sverige visade det sig att Vera och Folke Schimanski skulle ta väldigt olika vägar i livet. Tiden i Tredje riket och nationalsocialismen har präglat dem båda fast på helt olika vis. Syskonen hanterade sin historia helt olika och skulle komma att ha helt olika relationer till sin historia, till nazismen, och till varandra, under hela sina liv. Idag har de ingen kontakt och båda anser den andre ha svikit allting som de andre står för. Syskonen är varandras motsatser.

Folke Schimanski är en journalist som arbetat på statliga myndigheter och inom radio och tidning.  Bland annat för SIDA och olika biståndskontor utomlands. Folke har varit producent på Sveriges Radio, skribent och redaktör på en mängd magasin och tidningar samt engagerad i olika demokratiprojekt, något han även fått pris för. Folke har även varit politiskt engagerad i EU-politiken med sitt engagemang för Junilistan. Folke har även författat en mängd böcker. Bland annat med historiska teman om tiden under och före andra världskriget. Hela sitt liv har han haft en problematisk relation till både sin historia och till hans äldre syster. Någonting han bland annat pratade om i en radiodokumentär i Sveriges Radio 2015. Han ser det som sin skyldighet att arbeta med politiska frågor som rör mänskliga rättigheter.

Vera har hela hennes liv haft porträtt med Adolf Hitler hängandes hemma. “Det gör mig trygg”, säger hon

Vera Schimanski har en helt annan relation till nazismen. Vera har hela sitt liv haft en bild på sin förebild Adolf Hitler hängandes hemma. Det gör henne trygg berättar hon i en dokumentär som sändes nyligen i norska programmet Brennpunkt i NRK. För några år sedan berättade hon samma sak i P3 Dokumentär. Porträttet ingår i en altarliknande uppsättning där också ljus och en pärlplatta med ett hakkors gjord av hennes barnbarn finns med. Hennes son är övertygad nazist och Vera ser honom som en kompensation för broderns “misslyckande” av att inte vara nazist.

Folke Schimanski berättar i en intervju 2017 att det “..finns psykologiska orsaker till att Vera är som hon är..”. Vera blev misshandlad av sin far och fann trygghet och frid i den nazistiska rörelsen. Hon kände sig trygg där. När hon kom till Sverige blev hon mobbad för hon var tysk och med hennes uttalade stöd för nazismen blev hon illa omtyckt. När krigsslutet firades på årsdagen sörjde Vera. Först efter att Vera har stått på en bro över en fors redo att hoppa, men väljer att gå hem och gömma sig på vinden, finner hon att det finns andra nazister. Snart är hon nära associerad med “Lindholmarna” som var den tidens mest tongivande naziströrelse. Hon kände sig trygg med sina likasinnade igen.

Vera har hela sitt liv varit öppen med sitt engagemang för folkmordsideologin och är en konsekvent förintelseförnekare. “Judepåhitt” och någonting hon inte tycker om att prata om enligt henne själv i ovan nämnda dokumentär.

Hon intervjuas i tidningen Expressen 2017 och får frågan “..hur hon kan stå för den ideologi som kallsinnigt mördade miljontals oliktänkade i Förintelseläger har hon inget direkt svar: – Vi talar om något annat. Det är så svårt det där, det är så uttjatat. Jag har kamrater som håller på med det där jämt och ständigt, vi har inte gasat ihjäl sex miljoner judar. Det är ett evigt tjat”. Den omfattande dokumentation som bevisar att Förintelsen ägt rum väljer Vera att blunda för. “– Jag anser att det är lögn, men även om det inte skulle vara det så finns det så mycket annat positivt man kan lyfta fram.”

Vera träffade den man som var en av Sveriges ledande nazister under 30 – och – 40-talet och en bit in på 50 -talet. Han hette Sven-Olov Lindholm och var den självklara ledaren för de sk ”Lindholmarna”. Från början var det en utbrytargrupp från ”Furugårdarna” för att sedan omvandlas till en egen gruppering. Paret gifte sig 1950. Samma år upplöstes det dåvarande nazistpartiet de båda tillhörde och de började några år av oberoende nazistisk aktivism innan de anslöt sig till Nordiska Rikspartiet. I tio år var “Lindholmarna” Vera och Sven-Olov ökända för spridandet av olika nazistiska idéer och föreställningar. Sven-Olov hade huvudsakligen sina egna varianter och fjärmade sig från att associeras med Tredje riket medan Vera föredrog det hon var van vid, det som enligt henne var sant och riktigt. För henne har det aldrig funnits något alternativ till den “fängslande och lyckliga ungdom” hon upplevde som tonåring och som barn. Tryggheten hon upplevde i naziströrelsen till följd av hennes annars påtagliga utsatthet gjorde henne frälst och har sedan dess varit det. Hennes bild av hennes far, trots våldsamheter till följd av att Vera hade inlärningsproblem, är god och hon förminskar både hans våld, men även utsattheten i andra avseenden med att “det var så i Tyskland på den tiden”.

Vera och Göran Assar Oredsson “håller möte i högkvarteret”

I mitten på 1950 – talet grundades Nordiska Rikspartiet (NRP). Vera anslöt sig dit. 1962 skiljde hon sig ifrån Sven-Olov Lindholm och gifte om sig med grundaren och ledaren för NRP, Göran Assar Oredsson. Vera Oredsson, som hon hetat sedan dess, blev partisekreterare samma år och tillsammans har de alltjämt varit ledarna för NRP och även de synonyma med svensk nazism under andra halvan av 1900-talet. Under 1960 – talet bestod NRP mestadels av övervintrade nazister med traditionell vurm för Tredje Riket, hat mot homosexuella, judar, “rödingar”, särskilt kommunister, och alla oliktänkande och myndighetspersoner de störde sig på.

Under 70 – och 80 – talet attraherades en ny generation militanta nazister, främst unga pojkar i tonåren, som radikaliserades och fick sin politiska skolning under ledning av makarna Oredsson. Ungdomarna samlades i Riksaktionsgrupper (s.k “RAGs”), inte helt olikt de “kampgrupper” och “nästen” som Nordiska motståndsrörelsen använder som organiseringsform idag.

1985 fick NRP stora rubriker när tusentals Växjöbor jagade bort nazisterna i en av NRP:s “RAGs” som hade ett torgmöte på stan. Torgmötet var kulmen av långa perioder av riktad terror mot antirasister, journalister, politiker och andra som nazisterna störde sig på. Händelsen är i Sverige odödligförklarad och känd i och med den kvinna som inledde det hela genom att i spontan irritation slå en handväska i huvudet på en nazisterna. En kvinna som när hon levde inte ville associeras med händelsen. Av den orsaken väljer vi, trots det stora symbolvärdet, att inte nämna händelsen mer än såhär.

Vera var inte med deras nazistaktivister som flydde från den uppretade folkmassan. Nazisterna gömde sig på en toalett på en järnvägsstation. Där ringde dem polisen som fick rädda dem. Nazisterna leddes genom folkmassan som skrek antinazistiska glåpord och hånskrattade åt dem. Nazistaktivisterna kände sig svikna av partiledningen, Vera och Göran, och började distansera sig från NRP. Det blev början på slutet. Senare dömdes ett trettiotal nazister kopplade till NRP för en mängd olika brott. “Göteborgsrättegångarna” blev spiken i kistan för NRP när partiledningen försökte fjärma sig ifrån aktivisterna som i sin tur kände sig svikna, utnyttjade och utelämnade till sina rättsliga öden utan stöd från ledningen.

NRP:s attityd mot homosexuella har ständigt präglats av hat. Homosexualitet stämplades som en “farsot” vid deras “skolningsmöten” för nya aktivister. Homosexuella är ett hot mot den “vita ariska rasen”. Judar påstods uppmuntra homosexualitet som ett medel att utplåna “rasen”.

1973 åtalades, Vera, Göran och en till för att ha burit armbindlar med deras partisymbol solkorset med tillhörande uniformering. Vid den tiden fanns ett förbud för politiska uniformer. Trion friades, delvis för att de burit armbindlarna på privat mark.

Vera tog åren 1975-1978 över efter sin make som partiledare för NRP. Därmed blev Vera Oredsson historisk som Sveriges första kvinnliga (nationalsocialistiska) partiledare. 1978 tog återigen maken över. NRP blev aldrig stora, men hade en tydlig framtoning och var en central aktör under flera decennium och synonym med svensk nazism. Till skillnad mot andra nazister som av taktiska skäl inte uttalar stöd för nazismen och Tredje Riket har NRP och Vera Oredsson aldrig bekymrat sig om det. Tvärtom anser hon det fel att inte stå för vem man är.

Vera var under en tid Sveriges första kvinnliga partiledare som ledare för nazistiska Nordiska Rikspartiet

Sedan 1984 har minst fem stycken homosexuella dödats av nazister som har haft sin politiska skolning i NRP på 1970 – och 80 – talet. Vera misstänktes inledningsvis för inblandning i ett av morden. Hon misstänktes ha beordrat de två nazister som slog ihjäl en homosexuell man att genomföra mordet, men friades i brist på bevis.

När de gamla aktivisterna i NRP åtalades för mordet 1990 klargjorde dåvarande vice partiledaren Vera Oredsson sin och partiets inställning till homosexuella i en intervju i Aftonbladet:

“Det var rengöring. Vi betraktar inte homosexuella som människor. De är avskum. Homosexuella är så avskyvärda så jag vill inte ens ta i dem med tång”

Med en sådan skolning av nazistaktivisterna finns ingen anledning att vara förvånad över att nazisternas hat mot homosexuella tar sig uttryck i attacker, våldsdåd och mord.

Makarna Oredsson var under flera decennier förgrundsgestalter inom svensk nazism och svensk vit-makt miljö. I den nazistiska rörelsen var det, och är fortfarande, om inte otänkbart åtminstone extremt ovanligt med en kvinna på en såpass framskjuten position i en nationalsocialistisk rörelse eller gruppering. I själva ideologin är kvinnans roll underordnad och menad att föda ”renrasiga barn”. En kvinna inom nationalsocialismen har till sin främsta uppgift att ”trygga rasens biologiska överlevnad” och att vara ett ideal och en förebild för andra nazistkvinnor som trogen och lojal fru till sin make och för den nationalsocialistiska kampen (mot demokratin och andra människor).

Nationalsocialistiska Nordiska Rikspartiet hade en borttynande tillvaro tills det blev nedlagt i december 2009. Idag är det bara deras youtube-kanaler som samlar uppladdningar av intresse som visar att det finns någon aktivitet överhuvudtaget. Det visar att det finns en (mycket) liten, men fortfarande befintlig aktivitet i NRP. Gissningsvis är det Vera själv som sköter Youtubekanalen.

Vera Oredsson intervjuas av nazistiska nordfront i samband med demonstrationen i Stockholm 12 november 2016.

Idag är Vera Oredsson en galjonsfigur för ”Nordiska motståndsrörelsen” (NMR). En koppling mellan Tredje riket och nutid. En levande antikvitet och klenod. För dagens nazister är hon en nazist som fungerar som en sorts “levande bevis” för nazismens “förträfflighet”. Att Vera framstår som ett ideologiskt geni fastän hela hennes politiska liv kantats av misslyckanden är intressant. I verkligheten var hennes insats i Tredje Riket att göra gymnastikövningar, lära sig nazism och att gräva skyttevärn utan att någonsin ha en befattning, än mindre en position överhuvudtaget.

2009 bildades “Nordiska NationalSocialister” (NNS) av personer med bakgrund i nedlagda Nordiska Rikspartiet (NRP) och personer med bakgrund i “Nationalsocialistisk Front” (NSF). Det var en organisation som var en utbrytning ur dåvarande Svenskarnas parti (SvP).

Under sin tid i NNS var Vera en ideologisk förebild som återkommande hade föredrag vid naziströrelsens sammankomster. På bild en nazist som glatt postat en bild med sig själv och Vera på sin blogg (2012)

SvP lades ner 2015 och NNS lades ner 2013. Vera var en tongivande personlighet i NNS och var medlem där ända till det lades ner. 2015 ombildades dåvarande Svenska motståndsrörelsen (SMR) till det nationalsocialistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som sedan dess utgjort en central aktör inom svensk vit-makt miljö. Vera gick med NMR 2015 och blev omgående en hedersmedlem.

Idag deltar Vera vid de större manifestationerna när hon har  möjlighet. Hon deltog i Borlänge 1 maj 2016 som nybliven hedersmedlem i NMR. Hon höll tal 2016 från ett lastbilsflak i september i Stockholm på Mynttorget angående hennes tid i Tredje Riket samt varnade då för “blandrassverige”. Vid samma tillfälle talade NMR-ledaren Simon Lindberg och gjorde där en “hitlerhälsning” han i början på januari 2018 dömdes för hets mot folkgrupp för.

Vera deltog på Almedalsveckan 2017 och var även med i Göteborg 30/9/2017 m.m. För att vara 98 år är Vera imponerande ihärdig. Hon deltar även återkommande i nazisternas podcast. Huvudsakligen med anledning av hennes åtal för hets mot folkgrupp, men även för den antikvitet som hon alltjämt utgör inom svensk nazism. För nazisterna är hon en viktig symbol. Hon är den enda av dem som faktiskt upplevt Tredje Riket som dem alla vurmar för. I det avseendet är Vera avsevärt mycket viktigare som symbol än som person utifrån hur naziströrelsen ser på det.

I Borlänge 1 maj 2016 var Vera med på den folkrättsvidriga demonstrationen. I Liljekvistska parken samlades hatklubben efter deras hatpromenad för att hålla tal (bland annat ett tal som var på finska fastän dem flesta nazisterna inte förstod ett ord av det). Vera var uppenbart exalterad och kommenterade senare att det var längesedan hon såg “så många nationella”. På sin tid var det kanske 50 – 100 stycken i partiet som flest och nu fick hon delta i en demonstration med 5-600 (varav cirka en tredjedel är partimedlemmar).

Vera har gjort instruktionsbilder om “korrekta Hitlerhälsningar”

Vera kunde inte hålla sig. Hon fångas på bild när hon ”heilar” till  motdemonstranterna. Vera påstår att hon hälsat till clowner mot nazister och driver (gemensamt med övriga naziströrelsen) den uppenbara lögnen att hon “bara vinkat”.

We Are – nätverket sammanställde gemensamt med en jurist en egen förundersökning framställd som en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Sedan offentliggjorde nätverket anmälan och ett trettiotal personer tog del utav den och valde att lämna in en egen anmälan. Syftet var att skapa engagemang kring frågan vilket nätverket lyckades med långt över förväntan.

Efter 1,5 år har det gått till åtal. Första tingsrätten i november blev inställd. Orsaken var att Vera var frånvarande. Enligt uppgift för att hon hade ramlat. We Are nätverket frågade Falu tingsrätt om ett sjukintyg hade lämnats in, vilket lagen kräver, och det stämde. Sanningshalten i huruvida Vera faktiskt ramlat eller inte vet inte nätverket, men finner i nuläget inget som tyder på att det inte skulle stämma och ingenting som vi i nuläget finner orsak att ifrågasätta.

Nästa datum för rättegång är den 13 februari i Falu tingsrätt klockan 13:00. We Are nätverket polisanmäler organiserade rasister för brott eftersom vi anser att rättsstaten måste ta ansvar för att organiserade rasisters brottslighet beivras. Vi vet inte hur utgången blir, men har i ett rättsligt sammanhang redan lyckats med det nätverket ville åstadkomma. Antingen döms Vera och det är slut med “hitlerhälsandet” eller så har nätverket lyckats att visa att lagen om hets mot folkgrupp är tandlös och någonting annat, eller åtminstone bättre, är vad som krävs. Vera Oredsson må vara gammal, men det är inte ett argument för att människor inte ska dömas för den brottslighet de begår. Är man gammal nog att “hitlerhälsa” är man gammal nog att ta ansvar för det.

Oavsett vilket är det en seger och domen lär bli vägledande, vilket är vad nätverket hela tiden har strävat mot. I och med åtalet har det infriats och vi är nöjda oavsett utfall. Fast det bästa vore såklart om Vera får avsluta sin misslyckade nazistkarriär som en bortglömd föredetting vars enda livsgärning är att vara ett bevis på att ingen föds som nazist, utan det är någonting man själv tar till sig. Hennes bror Folke är den andra sidan av myntet. Att alla kan utvecklas till goda förebilder med ett stort medmänskligt patos och känsla för rättvisa trots en svår uppväxt med fattigdom och en far och syster som är övertygade och drivande nazister.

Han hjälper idag nyanlända flyktingar från Afghanistan som förföljts av talibaner. Genom att hjälpa andra vill han leva upp till den skyldighet till botgöring han känner. Med hans avslutande ord om att det inte räcker att bara tycka saker, utan det krävs konkreta handlingar för att saker ska leda någonstans, så hoppas vi från We Are – nätverket att redogörelsen varit givande.

“– Det var egentligen först när jag började engagera mig för flyktingar som jag kände att jag gjorde någon nytta. Jag skrev hela tiden de rätta sakerna på Facebook och fördömde det man ska fördöma. Men så tänkte jag; att sitta där och gnälla och tycka bara, det leder ju ingenstans. Man måste göra någonting konkret också, säger Folke.”

Vera Oredsson “hitlerhälsar” i Borlänge 1 maj 2016. Observera nazistkvinna till höger som faktiskt vinkar. Foto: Fredrik Almroth

Frågan är alltså om en av Sveriges mest ökända nazister nu blir dömd för hets mot folkgrupp när hon, mitt på ljusa dagen, på en folkrättsvidrig nazistdemonstration “hitlerhälsar” inför tusentals människor, omgiven av nazistvänner och dessutom fångas på bild, eller om We Are – nätverket har lyckats med att bevisa det vi pratat om sedan 2016, nämligen att lagen om hets mot folkgrupp inte är tillräcklig och att det behövs någonting annat, eller bättre, förslagsvis ett förbud för organiserad rasism i enlighet med konventionen om avskaffande av rasdiskriminering (CERD) som Sverige är skyldiga att följa.

Vera Oredssons symbolvärde vida överstiger hennes faktiska betydelse. Hennes ålder, erfarenheter och historia gör henne unik och som en av de nazister i Sverige med enskilt störst ansvar för spridandet av nazism är det med stor glädje We Are – nätverket följer hennes rättegång på tisdag när hon kommer svamla om den ena förvirrade lögnen om vinkningar efter den andra. Oavsett vilket är det relativt ointressant om hon personligen blir straffad eller inte, det viktiga är hur rättsstaten väljer att hantera hets mot folkgrupp och det åtal som ligger till grund för det. Om det inte hanteras och lagen om hets mot folkgrupp bevisligen inte räcker till är det också ett viktigt led i arbetet för en förbättrad lagstiftning som ser till att organiserade rasisters brottslighet beivras.

Det här inlägget ingår i serien #Dagensnazist. Det betyder att det är ett samarbete inom We Are – nätverket och att inlägget uppdateras vid behov. 

Mer info:
We Are Dalarna debatt: Oavsett utfall är rättegången mot Vera Oredsson en seger 2018

Expo om bland annat Nordiska Rikspartiet (2003)

“Min far var nazist” – Folke Schimanski SR dokumentär (2015)

We Are Dalarna angående polisanmälan av Vera Oredsson för hets mot folkgrupp 2016

ETC: Vera Oredsson – “Jag är nationalsocialist in i graven” – 2018

Wikipedia: Folke Schimanski 

ClownTEVE – Vera Oredsson

Folke Schimanski räddar flyktingar, Vera är nazist. Om syskonen Schimanski, expressen 2017

När gråhåriga gummor tågar med nazister – Om bland annat Vera i SvD – november 2016

Vera Oredsson dömdes för sin Hitlerhälsning i Borlänge 1 maj 2016 till ringa hets mot folkgrupp med anledning av anmälan som We Are Dalarna gjorde.

SVT. Vera dömd för ringa hets mot folkgrupp för sin Hitlerhälsning.

 

Vera Oredsson tillsammans med övriga nazister i NMR. Almedalsveckan 2017

 

#WeAre #aldrigmer #förbjudorganiseradrasism #CERD