/Dagens nazister – Äkta makarna Van der Hert

Dagens nazister – Äkta makarna Van der Hert

#Dagensnazist (er) är det gifta nazistparet Annelie (född 1962) och Björn Van der Hert (född 1967). Paret är 55 respektive 50 år gamla och bor i Karlskoga. De tillhör båda näste 5 och lyder under ”nästeschefen” KnivPär Sjögren från Borlänge. De bedriver sin nazistiska aktivitet gemensamt och därför blir de här redogjorda tillsammans. Anneli är enligt uppgift en undersköterska och Björn en industrimekaniker på ett lokalt industriföretag i Karlskoga kommun.

Både Anneli och Björn har de senaste åren blivit mer högaktiva i den nazistiska rörelsen. De har synt mer och mer återkommande den senaste tiden. Deras roller är främst som stödtrupp och en lägre aktivist. De följer med naziströrelsens aktiviteter och är hängivna följeslagare. Björn brukar hålla i banderoller, sköldar och var en av dom som omhändertogs av polisen efter det våldsamma upploppet i Göteborg 30/09/17. Anneli brukar sköta fotografering och strövar som en lojal aktivist i området medan Björn håller i banderoller, fanor eller sköldar.

Både Anneli och Björn har frekvent deltagit i nazistiska ”nordiska motståndsrörelsens” aktiviteter i näste 5, men även deltagit på större sammankomster och manifestationer. Anneli deltar även regelbundet i kommentarsfält till nazisternas podcast där hon kväker ur sig den ena hatiska och rasistiska onelinern efter den andre.

I Göteborg 30/9 när hatklubben gick mellan två Ica-parkeringar hade de dessförinnan gjort ett misslyckat utbrytningsförsök och ett antal av hatklubbens deltagare greps och omhändertogs för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Björn var en av de som omhändertogs i samband med det. Även Anneli fanns på plats, men var inte en av de som omhändertogs.

Nazistparet har deltagit återkommande på Rättviks marknad när nazisterna varit där, de deltog båda när nazisterna misslyckades med att störa Falu Prides tåg och de återfinns vanligtvis vid de flesta aktioner som näste fem har. De deltar inte lika mycket i basaktivismen, dvs tillverka och sätta upp banderoller, sprida hatpropaganda via flygblad eller klistermärken o.s.v.

Björn har dömts för flera trafikförseelser. 2014 dömdes han för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats efter att efter ett bråk mellan nazistparet full har kört parets Audi ett par hundra meter hemifrån och sen kraschat in i en husvägg. Sedan försökte han lämna platsen men upptäcktes av en polispatrull. Polisen såg Björn komma vandrande från platsen med lindriga skador. Skador Björn hävdade han fått efter att ha ramlat när han försökte springa ifatt en biltjuv. Efteråt försökte paret nämligen ljuga ihop en historia om att Björn mekade med bilen när någon okänd stulit den och Björn sprang efter som en riktig ”hjälte”. En historia som tingsrätten ansåg orimlig och Björn dömdes mot sitt nekande för brott, grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Två vittnesmål, samt polispatrullen som snabbt var på plats sågade sönder deras lögn utan svårigheter. Tingsrätten noterade även att Annelis berättelse var tvetydig och motsägelsefull och ändrats för att passa Björns berättelse. Anneli riskerade anmälning för mened, men undslapp det.

Björn och Anneli är båda frekventa aktivister i den nazistiska rörelsen. De har en lägre, mindre profilerad, men högaktiv roll i rörelsen. De är trogna följeslagare och öppna med sitt engagemang i naziströrelsen. I deras hemort är de kända för sin nazism.

Både Björn och Anneli deltog på Almedalsveckan i somras, därifrån är bilderna tagna av We Are Hufvudstaden. Nazistparet Björn och Anneli Van der Hert ses i många sammanhang som nazisterna har. De deltar närhelst nazisterna samlas och genomför aktioner och de har möjlighet att vara med. Som nämnts är Rättviks marknad vid flera tillfällen ett sådant, försök att störa Falu pride ett annat, Almedalsveckan, Göteborg vid flera tillfällen och andra aktioner där de samlas och gör saker gemensamt.

Vardagsaktivismen, särskilt Annelis, verkar mestadels bestå i spridande av hatpropaganda och kväka fula oneliners i en uppsjö olika digitala forum, bland annat nazisternas eget. Den senaste tiden har de börjat dela hatpropaganda via flygblad i folks brevlådor på deras kvällspromenader. Får du det i brevlådan och bor i Karlskoga eller trakterna runt om kan du nästan vara säker på att nazistparet Van der Hert haft en av sina kvällspromenader i ditt område.

Paret deltog när nazister försökte störa Alexandra Pascalidous föreläsning i Karlstad onsdag 2018-03-14. Hon filmade och han snackade skit. (något NMR försöker med upprepade gånger) 

#WeAre #aldrigmer #Förbjudorganiseradrasism

Björn och Anneli Van der Hert, nazister i näste fem

 

 

Det här inlägget ingår i #Dagensnazist – serien. Vilket innebär att det är ett samarbete inom We Are nätverken och att inlägget kan komma att uppdateras återkommande.