/Dubbelmoralens fula tryne blåser upp till ytan
Bild på Jimmy Durmaz med andra spelare i bakgrunde

Dubbelmoralens fula tryne blåser upp till ytan

Dubbelmoralens fula tryne visar sig när rasismen som funnits länge blåser upp till ytan. Det är ingen tillfällighet att just Jimmy Durmaz blir utsatt för rasism.

Fredag 17 juni 2017 i Frankrike. Det svenska herrlandslaget i fotboll är underdog och ligger under med 0-1, men chockar Frankrike genom att kvittera, målskytten heter Jimmy Durmaz, säg den fotbollsintresserade svensken som inte jublade?

Kort efter matchen igår den 23:e går det att läsa på FIFA och sociala medier om Jimmy Durmaz och rasismen och hoten mot honom. Det är som bortglömt det som tog Sverige till VM-slutspelet.

Som trogen supporter till Jimmy Durmaz vet jag att han är en spelare som många haft eller har åsikter om. Han är en kontroversiell spelare. Platsar han eller platsar han inte? Åsikter som hör till fotbollen, jag är själv en sådan person, men rasismen är någonting annat som inte hör hemma inom fotbollen eller någon annanstans.

I just fallet med Jimmy Durmaz kryddas det oftast lite extra med retoriken. Den rasistiska undertonen är tydlig när han kommer på tal. Undertonen går inte att ta miste på. Så nej, det är inget tillfälligt plumpt påhopp som några nu försvarar det senaste påhoppen på honom med. Det är utstuderat, ogenerat och medvetet rasistiskt. Rasismen flödar när Durmaz gör exempelvis ett misstag som igår. Det märker jag som levt nära landslaget ett tag och följer det som händer på plats.

/Aktivist We Are Hufvudstaden, på plats och hejar på Sverige.

*Hoten har polisanmälts av Svenska Fotbollsförbundet. Jimmy Durmaz har gjort ett uttalande som stöttas av landslagsledningen och de andra spelarna idag 2018-06-24. Klicka på mig för att Jimmy Durmaz uttalande