/Förintelsens minnesdag: Varför engagerar vi oss?

Förintelsens minnesdag: Varför engagerar vi oss?

Idag är det förintelsens minnesdag. I gryningen 27 januari 1945 kom sovjetiska förtrupper fram till koncentrations – och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Det var den andra av många följande liknande platser de allierade skulle påträffa den närmaste tiden.

På förintelsens minnesdag tänker vi på alla som mördades och offrade sina liv i strävan för en bättre värld.
Förintelseöverlevarna som finns kvar i livet blir allt färre och färre. Det är vi som lever idag och har möjlighet att berätta vidare vad som hände. För oss själva, våra barn och barnbarn och alla andras skull är vi skyldiga att övervinna demokratin varje dag och inte ta den för given.

We Are nätverket har samlat några av aktivisternas tankar om varför vi engagerar oss som vi gör och hur vi ser på vårt engagemang en dag som förintelsens minnesdag.. varför vi känner det är viktigt att göra det vi gör..varför det är vad som känns rätt för oss.

“Jag engagerar mig så gott jag kan för att jag mår bra när andra mår bra, man kanske inte kan rädda världen men man kan åtminstone försöka! Jag vill även att när jag blir äldre kunna säga att jag var en av dom som gjorde något, inte bara stod och såg på när nazister gick på gatorna 2017, inspirera andra, få andra känna sig trygga & accepterade och kunna vara stolt över mig själv helt enkelt! Imorgon kommer jag tända ett ljus och uppskatta det liv jag har fått, från mina föräldrar, vänner, utbildning, sjukvård mm… ” – Maya Palmborn

Därför att varje individs rättigheter är fundamentet i en demokrati.” – Clown 219


“Jag engagerar mig därför att jag ser det som min medmänskliga skyldighet att arbeta för att alla ska ha ett så bra liv som möjligt. Där ingen ska behöva bli utsatt på något vis. Genom att uppmuntra varandra och respektera varandra att kämpa gemensamt för en bättre värld. Det är för mycket mörker i vår värld och utvecklingen går åt fel håll.

Därför är det viktigt att påminna varandra om vad mörkret kan leda till om man låter det ta över ljuset.

Idag är en viktig minnesdag som aldrig får glömmas. Jag själv ska troligtvis på en manifestation och hålla på med ett film projekt för nätverket.

Vi får aldrig låta det ske igen och kampen för humanism får aldrig stanna. Vi får aldrig sluta kämpa gemensamt för en bättre värld!” – Lina Emanuelsson

“Jag vill på alla tänkbara sätt motverka och motarbeta den nazistiska rörelsen. Både i det stora och det lilla. Skrapa bort ett klistermärke på en lyktstolpe, klä ut mig till clown och häckla nassarna när de demonstrerar. Ta reda på allt jag kan om nassarna och sprida ordet vidare. Se till att den nazistiska rörelsen aldrig normaliseras. Våld har jag aldrig sett som en lösning, jag vill inte bli som dem, som en nasse”. – Clown 33

Det är en fantastisk gåva vi har att förvalta. Demokrati, mänskliga rättigheter, solidaritet, jämställdhet. Där ligger också kärleken till människor, kärleken till livet. Att mina barn ska få växa upp i frihet, att mina barnbarn ska känna trygghet. Att grannen ska känna sig välkommen trots att han bär ett namn från en annan del av jorden. Jag har varit engagerad sedan sent 80-tal. När skolkamrater skrev BSS (bevara Sverige svenskt) på väggarna suddade jag, eller målade över. Ibland skrev jag BSB (bevara Sverige blandat). Det var mer regel än undantag att jag åkte på stryk men jag vek mig inte. Det är samma kamp nu. Jag ger mig inte. Vi ger oss inte. Vi har inte råd att loosa den här kampen. Det har ingen råd med.” – Clown 501

Jag engagerar mig för att kunna se kommande generationer i ögonen och säja att jag gjorde något för en bättre värld. Brukar tänka på ett citat av Malala: One child, one teatcher, one pen and one book can change the world.” – Maria Nyström C

“Varför jag engagerar mig mot rasism och nazism?

Jag har inget val, eftersom det är en självklarhet. Jag är uppvuxen i Norrbottens inland i en kärv miljö, där människor respekterades utifrån om man var “rättskaffens” och pålitlig, dvs att man stod vid sitt ord och var ärlig. Då var man en person att räkna med, oavsett ursprung eller bakgrund. Idag är jag oerhört tacksam för människor som fanns under min uppväxt som visade på att människors värde inte sitter i position i samhället, religion eller bakgrund, om dem är lika mig eller inte, utan om dem accepterar olikheter och ett demokratiskt samhälle.

Idag är jag präst i Svenska kyrkan och för mig står min tro för ett accepterande av olikheter och religionsfrihet. Det är en självklarhet om jag själv ska bli tagen på allvar, jag kan inte kräva mer än jag är villig att ge.

I vår tid, när krafter i samhället kräver att vi bara ska utgå från oss själva, utan tanke på andra, då verkar det vara enklare att falla i en fällan av egoism och hat än att vara generös och medmänsklig. Att stå emot kan innebära att vi blir obekväma och behöver ta ställning i våra liv bland våra släktingar och vänner.

Men att vara trogen sig själv är en fråga om trovärdighet. Jag kan inte se mig själv i ögonen, eller mina barn, om jag inte följer min egen inre kompass för det som är medmänsklighet och livets mening och där har hat mot andra inte någon som helst plats.”  – Linda Solem, präst, Svenska Kyrkan

Jag vill ge mina barn och medmänniskor en värld värd att lämna vidare.
Mitt engagemang ser jag på så enkelt som det bara går, vi kan alla göra skillnad i stort och smått. Minnesdagen är ett sätt att uppmärksamma/inte glömma alla de som dog och de som överlevde.
För att det är min skyldighet att förhindra att det sker igen och en viktig påminnelse om vad rädsla kan göra med oss, få oss att göra eller blunda för.

Då är det än viktigare att synliggöra vad man kan åstadkomma med lite mod, kan mitt engagemang får fler att våga stå emot dessa mörka krafter? Då är det vad jag ska göra!

Jag har inget planerat ännu, men minst en saneringsrunda på stan kommer det att bli.” – Ch Gustafsson

“Jag ska delta på en föreläsning på Stadsbiblioteket i Falun. Det handlar om Nationsbygge i exil, om utvecklingen i Västsahara. kl: 14:00. Eventet finner du här: >–< ” – P.P

“Jag kommer aldrig sluta kämpa för en bättre värld. En rättvis värld där allas åsikter är viktiga och alla blir lyssnade på. En värld där var och en bidrar efter sin förmåga och var och ens behov blir tillgodosedda. Att kämpa för att förintelsen och nazismens övriga illdåd aldrig glöms bort är en livsuppgift. Det betyder också att kampen mot nazism, rasism och fascism aldrig tar paus.” – Sverigeclownen

Våra barn ärver inte jorden av oss, det är vi som lånar den av framtida generationer. Då får man se till att den är i gott skick när man lämnar över, och där finns ingen plats för det bruna.” – Clown Zero

Vi har en skyldighet att försvara demokratin, alla uppoffringar som gjorts för att demokratin ska existera får inte vara förgäves. Det är varje människas skyldighet , om man vill kalla sig humanist eller påstår sig vara för demokrati.

Vi måste komma ihåg att koncentrationslägren var lagliga. Dom var vidriga, omänskliga, bortom allt sunt förnuft, men lik förbannad lagliga. Glöm inte det!!” – Tor-Erik Granström

“Tillsammans kan vi bygga broar av kärlek över hatet. Tillsammans ser vi till att historien inte upprepas. Vi sa #aldrigmer” – Sara Leifsdotter

Jag organiserar mig för att det känns som det rätta. Jag har svårt att se hur jag någonsin skulle vilja göra något annat än det som känns som det rätta. För alla som gått före, är med oss och som kommer efter oss, för allas skull gör vi det som känns som det rätta.” – Clown 13

“Med en resa till Stockholm och snabbvisit till vänner fick jag fira det minnesdagen för förintelsen också handlar om..våra nära och kära” – We Are Hälsingland.

Ovanstående är ett urval citat från We Are nätverkets aktivister om varför vi engagerar oss.