/Hatpojkar i Lund möttes med motdemonstration

Hatpojkar i Lund möttes med motdemonstration

Idag lördagen 6:e januari var cirka 14 stycken hatpojkar från “Nordiska motståndsrörelsen” (NMR) i Lund. De hade en torgaktion med hatbanderoll och delade flygblad. En handfull av dem filmade, bland annat motdemonstranter i vanlig ordning, en handfull delade ut deras papperstidning som är en copypaste version av deras hatsajt. Några höll en banderoll eller fanor. En “vanlig” nazistisk torgaktion med andra ord. Det slutade med att hatpojkarna blev överröstade och lämnade platsen med många fredliga antirasister bakom sig.

Ung Vänster hade en motdemonstration

När Ung Vänster i Lund mottagit rapporter om att nazisterna fanns på gågatan beslöt de sig för att möta hatpojkarna med en motdemonstration. Nazisterna hade bråkat med folk, bland annat ett äldre par och människor med utländskt utseende. Enligt Ung Vänster i Lund avvek polisen som först befann sig på platsen efter en stund, för att sedan återvända sedan när motdemonstranterna blivit fler och nazisterna börjat provocera folk ansikte mot ansikte och uppmanat folk att börja slåss. Det hela avslutades med att nazisterna avvek från platsen med en stor samling motdemonstranter bakom sig som skanderade antinazistiska slagord som överröstade nazisternas egna. Även spontana motdemonstranter som inte är associerade till Ung Vänster deltog.

Nätverket fick medmänskliga tips och kontaktade Sydsvenskan som korrigerade sin artikel

Nätverket mottog flera tips och uppmaningar angående det här. Nätverket tackar ödmjukast för all information vi mottar regelbundet, både om nazister och andra personer, organisationer eller aktiviteter av intresse. Den här gången fick vi även bilder, bland annat den som ses i slutet av artikeln.

We Are nätverket noterade att Sydsvenskan var snabba med att rapportera om det hela, länken finner du här. Det är bra att medier är uppmärksamma och snabba med rapporteringen, men We Are nätverket var inte nöjda med det ogenerade publicerandet av nazisternas banderoller och hatpropaganda. En aktivist i nätverket tog kontakt med Sydsvenskan och berättade om nätverket synpunkt att det är olämpligt att medier ogenerat sprider bilder på nazisternas banderoller m.m.

Själva syftet till att nazisterna gör som dem gör är för att synas och få chansen att sprida sitt hatiska budskap. När människor och medier i allmänhet inte tänker sig för och istället tar bilder som publiceras utan konsekvenstänkande för vems syften det tjänar har nazisterna lyckats med sitt mål.

Nazisterna vill etablera sig i medier och därigenom få exponering. Nätverkets aktivist framförde synpunkterna och Sydsvenskan tog intryck och det fördes en bra dialog, strax efter samtalet togs de bilderna bort för att ersättas med andra mindre känsliga bilder. Det gör skillnad när nätverket framför våra synpunkter. Vi visade också uppskattning för deras snabba rapporterande.

Ung Vänster i Lund rapporterade

Nedan går det att läsa en statusuppdatering från Ung Vänster i Lund. Det kursiverade är från en statusuppdatering på Ung Vänster i Lunds Facebooksida.

Vi har fått rapport om att 10 nazister står på gågatan vilket troligtvis är Lilla fiskaregatan.

Ta hand om varann och gå dit och visa att de inte är välkomna i Lund.

UPPDATERING 1.

Nazister står på Lilla Fiskaregatan och bråkar med folk. De har betett sig illa mot ett gammalt par, sagt till folk med utländskt utseende att de inte kan läsa deras tidning och förflyttat sig för att konfrontera antirasister som samlats för att visa motstånd.

TROTS att polisen vet att de är våldsamma och är hotfulla och är benägna att göra sådana här saker så VÄLJER dem att lämna platsen. Helt oacceptabelt!

UPPDATERING 2.

Efter att folk som samlats mot NMR och man börjat ropat slagord mot nazisterna så gick nazisterna fram till folk ansikte i ansikte. Nu tillslut är ett fåtal poliser på plats. Nazisterna står och provocerar och uppmanar folk att attackera dem.

Nu marscherar de söderut bort med antirasisterna bakom sig. Inga nazister på våra gator!


Mer info i den här artikeln som We Are nätverket påverkade genom att bilderna på hatpojkarnas banderoll byttes ut.
Sydsvenskan: Ung Vänster i Lund mötte nazisterna med en motdemonstration

Nazisterna är mitt i bild. Torgaktion i Lund 6/1 2018. Bild av medmänniska.
Ung Vänster i Lund mötte nazisterna med motdemonstration
Dump från RG Twitter
Dump från RG Twitter