/Kandidatnazist 9 – Martin Saxlind

Kandidatnazist 9 – Martin Saxlind

We Are nätverket redogör för nazisternas riksdagskandidater. Det här är nionde namnet till riksdagen, Martin Saxlind.

 

Martin Saxlind

Martin Saxlind är 26 år och boendes i Söderhamn. Han är numera chefredaktör för nazisternas hatsajt Nordfront. Han har också varit ansvarig utgivare och ‘’nyhetsredaktör’. Han medverkar regelbundet i en av nazisternas podcast.

Han tillhör näste 4 (Södra Norrland) och har varit medlem i NMR sedan 19 års ålder,. Han blev medlem 2011. Saxlind har varit hängiven nazismen sedan tidiga tonår. Enligt egen uppgift var det Ultima Thule och liknande musik och nazistisk litteratur som gjorde att han drogs in i miljön.

Saxlind deltog i attacken i Kärrtorp 2013 och dömdes till sex månaders fängelse och för hets mot folkgrupp i samband med det. Han deltog i attacken genom att kasta flaskor mot den fredliga demonstrationen och bar även sköld och annan skyddsutrustning vilket vittnar till att hans deltagande var med uppsåt. Saxlind påstår att han blev oskyldigt dömd, trots alla motbevis. Utöver våldsbrott är han även åtalad för en del mindre brottslighet. Han deltar också vid deras demonstrationer och liknande, där han ibland burit sköld. Då han är aktiv i Söderhamn är han i bygden välkänd.

I likhet med andra ansvariga utgivare för nordfront är han dömd för hets mot folkgrupp när han åtalats för texter publicerade på hatsajten. I hans fall en återkommande hyllningstext till Adolf Hitler. Martin Saxlind verkar även ha ett stort bekräftelsebehov från andra nazister, samt förefaller vara lättkränkt, det vittnar hans digitala aktiviteter som Twitter, podcast och tirader av gnäll på Flashback om.

2014 blev han kontroversiell i “nationalsocialistiska” kretsar när det läcker ut uppgifter om att han pratar strategi med Klas Lund via mail som handlar om att SMR ska ta aktivister från dåvarande Svenskarnas Parti. Han har ett hårt och nedlåtande tonläge där han hotar med “öppen fientlighet”. Spekulationerna om att SMR “planerar ta medlemmar av SvP” blev en stor sak mellan nazistgrupperna. I de bruna kloakerna av Flashback där Saxlind trivs blir han ett ämne och en vattendelare, där han själv deltar aktivt. Är Saxlind en fåntratt eller har han rätt? Saxlind skriver en dementi och pudel på hatsajten “nordfront” där han bekräftar att det är autentiska uppgifter som läckt ut och att han har en bättre inställning till SvP idag (än när han skrev det) än vad han hade när han uttryckt sig i affekt. Det är dock en lögn i och med att det inte handlade om enstaka uppgifter. Han ursäktade sitt tonläge med sin skrivstil, men samtidigt att han ansåg sig ha rätt till egna åsikter. Ursäkten var klen och accepterades inte av alla nazister. Saxlind har också en tendens att tro sig vara förmer än andra, lite smartare än sina nazistpolare, vilket inte ens de själva tycker.

Mer info om Saxlind här.
http://wearesverige.se/dagens-nazist-martin-saxlind/

#Kandidatnazist är gjort av tre aktivister i #WeAre nätverket