/Mammors manifestation mot det dödliga våldet

Mammors manifestation mot det dödliga våldet

Den 18 november 2018 deltog We Are Hufvudstaden på en stämningsfull och bra demonstration. Mammors manifestation mot det dödliga våldet är det första i sitt slag. Det var en god, men allvarsam stämning som visade på sammanhållning och engagemang. Det kom jättemycket människor i alla åldrar. Även polis och flera medier närvarade.

Alexandra Pascalidou var konferencier. Hon höll en bra tråd och lämnade ingen oberörd. Det var fint att se tända ljus, lappar med budskap som “Var en medmänniska” och “Han var min bror”. Det fanns också banderoller med budskap om att det kan vara din eller din anhöriges tur nästa gång och ”lägg ner ditt vapen”. Banderoll med namnen på några av de mördade unga männen syntes också. Scenens backdrop hade det tydliga budskapet “Fuck våld”.

Mammorna berättade historier om deras söner, en förälders förtvivlan och om samhällets fördomar. Hur vi människor måste organisera oss och sträcka ut oss till varandra för en förändring, fråga varandra hur vi kan hjälpa till och om hur det hela är ett samhällsproblem och inte ett marginellt förortsproblem som bara handlar om kriminella som mer eller mindre förtjänar att bli dödade.

Det handlar om någons barn, syskon, partner eller nära vän. En mamma berättade att hennes son inte var kriminell, han hade fel vänner och för det blev han mördad. Efter hans tragiska död insåg hon hur samhället inte värderades hennes son lika högt som andras.

“Tänk dig rädslan du har som förälder att något ska hända ditt barn. Hur känner du dagen det händer?”

Det var också stämningsfull musik mellan mammornas olika berättelser och uppmaningar som en applåderande, men annars i känslor försjunken publik som tog del av deras berättelse. Även en bror som förlorat sin bror uppmanade männen i publiken att våga släppa sin rustning, för de som skjuter är vilseledda och behöver förebilder. Han illustrerade det genom att be alla män släppa på blixtlåset i jackan eller rulla upp skjortärmarna.

Manifestationen samlade många människor som tog med sig budskapet om att vi alla måste se det här som det samhällsproblem som det är och inte tillåta det marginaliseras till ett förortsproblem av kriminella. Den bilden stämmer inte. Mammorna och de andra anhöriga var i dag levande vittnen för alla människor på plats på Sergels torg.

Vi fick med egna ögon ta del av verklighetens konsekvenser, att det bakom varje tidningsrubrik döljer sig en människa som förlorat sitt liv och andra som sörjer sin anhörige. Som en av mammorna sa “..det sägs att det visar sig när du dör vem du är..hur många det är som kommer på ens begravning.. På min sons begravning kom det över 700 personer.”

Under den tysta minuten höll människor upp lappar med medmänskliga budskap.
Det var stämningsfulla musikuppträdanden mellan mammornas tal.
2018-11-18

Du kan finna eventet här i länken. Här kan du också ta del av fler bilder och videos.
https://www.facebook.com/events/282821759228688/

En kortare livesändning från början på manifestationen finner du här.
https://www.facebook.com/wearehufvudstaden/videos/2056326324658280/

Stort tack.

Det är hoppfullt med alla fina människor som engagerar sig.