/Mordet på Björn Söderberg

Mordet på Björn Söderberg

Lördagen den 12 oktober 2018 var det 19 år sedan syndikalisten och fackföreningsmannen (SAC) Björn Söderberg (1958 – 1999) mördades av nazister. Han blev 41 år.

SAC:s tidning Arbetaren uppmärksammade 16 september 1999 att den kände nazisten Robert Vesterlund valts in i styrelsen för en lokal avdelning av fackförbundet Handels. Informationen hade lämnats av Björn Söderberg som arbetade vid samma arbetsplats.

När tidningen Arbetaren uppmärksammade händelsen blev Vesterlund utesluten ur facket. En vecka senare säger han upp sig ifrån sitt arbete.

Den 12 oktober 1999 beger sig tre nazister hem till Björn Söderberg. Före det har de ringt Söderberg. De har också samlat uppgifter om honom i en dator (också nazistpropaganda). Nazisterna har även provskjutit ett vapen med samma kaliber som mordvapnet i en av de tre nazisternas källare.

Söderbergs hem ligger i Sätra i Stockholm. Två av nazisterna konfronterar honom i trappuppgången. Någon av de två som dömdes för mord ”gemensamt och i samförstånd” skjuter Björn Söderberg med flera skott, bland annat i huvudet.

Björn Söderberg stod upp mot nazismen, vägrade låta sig hotas och nazisterna sköt ihjäl honom som hämnd. Robert Vesterlund var nu arbetslös och utesluten ur facket.

Nazisterna Hampus Hellekant och Björn Lindberg Hernlund dömdes vardera till elva års fängelse för mord. Den tredje, Jimmy Niklasson, dömdes för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Ylva Åkerman, SAC:s arbetsutskott berättade för Aftonbladet år 2000, ett år efter händelsen om;

”..ett år av sorg och av vrede. Björn lämnade ett budskap efter sig. Budskapet om hur viktigt det är att visa civilkurage och att våga stå för det man tror på, också i det lilla..””..Det kan handla om till synes enkla saker. Som att säga ifrån när någon på tunnelbanan yttrar rasistiska åsikter. Eller att säga ifrån när dina vänner skrattar åt homofobiska skämt. Det är där, i det lilla, som det börjar.”

 

#aldrigmer