/Nazister på tre platser i Sverige idag.

Nazister på tre platser i Sverige idag.

Hatpojkarna dök upp på ett flertal platser i Sverige idag (13/01/2018). I Göteborg blev det stökigt och minst femton hatpojkar och två motdemonstranter omhändertogs och ytterligare två motdemonstranter skadades. I Dalarna åkte näste fem gänget till områden runt Leksand, Insjön och Gagnef. Det var ett tag sedan de var där. I Stockholm var det en förvirrad och blandad samling radikalnationalister och nazister. De hade barn med sig, vissa till och med yngre än fem år. Det var nazister från “Nordiska motståndsrörelsen” och “Nordisk Ungdom” samt radikalnationalistiska “mynttorgsaktivisterna”.

Hatpojkar från flera ”nästen” deltog idag i en större torgaktion i Göteborg. “Näste” 1,2 och 7. Det hela började vid 11.00 tiden idag (enligt polis). Hatpojkarna delade upp sig i fyra olika grupper och gick till lika många platser i centrala stan. Det var ett femtiotal nazister i “Nordiska motståndsrörelsen” (NMR). Många inresta från andra platser i Sverige. Enligt Researchgruppens Twitter är det aktivister även från Norge.

Ungefär femtio stycken från hatklubben var det som totalt var delade upp sig i ca fyra grupper. En ”ny” taktik för att se vad som händer om de istället för att gå gemensamt går i mindre grupper, kan se om motdemonstranter och polisen får problem att hantera dom. Det är tydligt att både motdemonstranter och polis hanterade situationen förhållandevis väl. Tydligt är också att nazistaktivisterna i näste 2 i Västra Götaland inte klarar av att genomföra aktioner ensamma.

Vid en av platserna, Järntorget, blev det konfrontation med motdemonstranter (benämnd så av media). 15 hatpojkar i NMR och 2 motdemonstranter omhändertogs av polisen för störande av allmän ordning enligt polislagen. Enligt en aktivistrapport för att hatpojkarna försökte frita en av deras egna som redan blivit omhändertagen. Vid Gustav Adolfs torg, en bit bort, blev ytterligare två motdemonstranter skadade och ambulans tillkallades.

De övriga ca 30-35 st från hatklubben skingrades från platsen, bland annat med ”..egna fordon” “..och lämnade centrala Göteborg” ”..under viss polisbevakning”, säger Hans Lippens polisen Västs talesperson. Det upprättades fyra anmälningar om brott mot ordningslagen.

Mer info finner du i Aftonbladets rapportering i länken här:
15 nazister och 2 motdemonstranter omhändertogs

We Are – nätverket hade aktivister på plats. Vi kan konstatera att det var många motdemonstranter. Det var också en hel del poliser. Flera goda exempel på snabbt och kreativt motstånd fanns också på plats. En medmänniska hade med sig en ICA-kasse till den som ville ”slänga nazzen i ICA-kassen”, två kvinnor hade en snabbskriven pappskylt där det stod ”inga nazister på våra gator”, det var Pride-flaggor, svenska flaggan, röda flaggor som Ung vänster hade, antinazistiska symboler, flera olika kreativa budskap och framförallt var det en god stämning och slagorden var tex ”ingen gata, inget torg, åt nazister i Göteborg”. Göteborgs medmänskliga motstånd levererade den här gången också.

NMR har haft flera olika sorters sammankomster i Göteborg senaste tiden. De har varit icke tillståndsgivna samlingar när de gått gemensamt, exempelvis “blixtaktionen” innan den större när hatklubben försökte med utbrytningsförsöket- Det gick hyfsat med den första, men de fastnade mellan två ICA – parkeringar på den andre. Den dagen tog medmänskligheten dessutom över helt. Sedan var det den gången en kvinna i en permobil tutade på nazisterna, en mindre och misslyckad aktion för nazisterna.

Allt som allt rörde sig runt 70-80 stycken hatpojkar från NMR på ett antal platser i Sverige idag. Det är inte häpnadsväckande många. Det som är anmärkningsvärt är att de testade en lite ny taktik idag med att dela upp sina ”trupper” så att säga.. det gav ett snarlikt resultat som det brukar. Det är inte utan anledning folk funderar på om hatpojkarna i NMR inte ska lägga ner Gbg snart, det börjar bli pinsamt, även för att vara dom. De försökte väl skapa ett tröstpris med en uppsatt banderoll i Uppsala under kvällen.

I Dalarna var näste fem i NMR enligt osäkra uppgifter mellan 8-10 stycken idag. De åkte runt i Gagnef, Insjön och Leksand m.m. De hade med sig flygblad och en banderoll. Det var det vanliga hatpojksgänget som bland annat störde vid Lorensbergaskolan i Ludvika i början på december 2017 minus någon och plus ett antal andra. De stötte på en del motdemonstranter, men verkar mest ha stått ensamma och frusit…framför ett ICA i Leksand.

En tyst, stillastående demonstration genomfördes idag av radikalnationalisterna från Mynttorgsaktivisterna och nationalsocialistiska Nordisk Ungdom. Den gemensamma aktionen drog som mest 40-50 personer. Den tysta demon skapade ingen större uppmärksamhet och väckte heller inget större intresse bland stockholmarna. Det mest intressanta som skedde under demon var när ett glatt gäng från Harekrishna dansade och sjöng bland de vinterbleka demonstranterna.

Utifrån deras plakat sett är de anti regeringen, anti-Islam, anti-HBTQ, anti-det mesta radikalnationalister är anti, har svenska flaggor med sig och plakat som vittnar om en stor oro för att kallas rasist och att det ska upprättas ett kalifat i Sverige.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att de hade med sig barn, några under fem år, flera under 15 år. Barnen tilldelades plakat och stod med dom vuxna som ”vilken annan” demonstrant som helst. Det kanske inte behöver sägas, men fan vad vidrigt det är att sätta skyltar i händerna på små barn på det viset! Det är författarens personliga åsikt. Hur bitter smakar ironin när vuxna i samma sällskap bara ett par meter ifrån har ett plakat med ett budskap om att ”barn ska få vara barn” fast med referens till “homolobbyns dekadens”?

Kvällens avslutades på en krog längs vattnet vid Norrmalm utan att arrangemanget fått någon särskild uppmärksamhet. Precis som det borde vara. Det förtjänar ingen uppmärksamhet mer än kännedom om vad dom gör, därav redogörelsen. Enligt en uppgift kom eventuellt polisen till restaurangen ungefär hälften i gänget avslutade tillställningen på.

We Are Hufvudstaden var på plats. Både före, under tiden och efteråt. Vi hade en låg profil.

Före den tysta manifestationen på Mynttorget hade nätverket satt upp våra ”kärlek mot hat” – stickers. Vi noterade att personerna i ”sällskapet” placerade ”nordisk ungdom” – stickers över vårt nätverks stickers (se bild nedan) när de kom till platsen. Kanske de kände igen vår hälsning.

När samlingen lämnat Mynttorget gjorde nätverket en medmänsklig sanering. Det fanns både ”nordisk ungdom” och ”mynttorgsaktivisternas” stickers. Hatpropagandan togs bort. Mynttorget, sträckan de gick och andra platser som exempelvis Farsta Strand är numera nazistfria zoner.

När det gäller dagens nazistiska aktiviteter kan de väl summeras med tre platser. I Göteborg testade NMR en taktik som visade sig lika verkningslös som andra försök den senaste tiden. I Dalarna tog hatpojkarna en ”vända” med torgaktion på platser de inte besökt på länge och stod och frös vid ett ICA i Leksand. I Uppsala satte några av hatpojkarna upp en hatbanderoll vid en bro. I Stockholm var det inte NMR utan ”nordisk ungdom” och en samling ”mynttorgsaktivister” som hade ett förvirrat arrangemang som inte verkade ha vare sig framgång eller någon vidare poäng.

Här nedan följer lite bilder:

 

Researchgruppen Twitter: ang NMR i Göteborg
En hel del poliser på plats i Göteborg 2018-01-13
Hatpojkar i GBG 2018-01-13
Hatpojkar i GBG 2018-01-13
Hatpojkar i GBG 2018-01-13
Hatpojkar i GBG 2018-01-13. Omhändertagna
Hatpojkar i GBG 2018-01-13
“Mynttorgsaktivister” på Mynttorget 2018-01-13
Bitter ironi att se barn utnyttjas bredvid en skylt med budskap om att låta barn vara barn. Mynttorget 2018-01-13
Tråkigt med barn som utnyttjas av radikalnationalister och nazister vid Mynttorget 2018-01-13
“Nordisk Ungdom” placerar deras sticker över We Are – nätverkets kärlek mot hat, det sanerades sedan bort.
Någon som vill slänga nazzen i ICA kassen? Göteborg 2018-01-13
“Nordisk Ungdom” satte sin sticker över We Are – nätverkets “kärlek mot hat”. Åtgärdades senare.
Förvirrande skara “mynttorgsaktivister” 2018-01-13