/Polisens nonchalans på Rättviksmarknad 2018

Polisens nonchalans på Rättviksmarknad 2018

 

Med anledning av debatten som nu pågår på DN angående polisens flathet gentemot nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen väljer vi nu att redogöra för händelserna på Rättviks vårmarknad 2018-05-05.
Vi vill utveckla aktivisten Rolf Johanssons exempel som nämndes i en utav replikerna i DN.Åsikt, “Polisen agerar passivt mot nazisterna i NMR”, om vad som hände på Rättviks vårmarknad 2018, eftersom polischefen Lars Lindahl inte riktigt tar till sig kritiken utan pekar på “hopplösa fall”.
En kvinna från We Are Dalarna och en man från We Are Västerås står med en banderoll på Knektplatsen på Rättviksmarknad och delar flygblad när medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen från både N5 och N1 anländer till platsen. Det är ca 20st nazister som kommer i samlad trupp.
NMR har inte sökt tillstånd för aktiviteten på marknaden men en utsedd dialogpolis och flera andra poliser finns ändå väl förberedda på plats långt innan nazisterna anländer då man räknat med deras närvaro. Dom lotsas en liten liten bit bort från aktivisterna som redan står där men får ända ställa sig i samma rondell bara ett par stenkast ifrån. Fanor och banderoll ställs upp och flygblad och tidningar börjar delas ut.
En kort stund efter deras ankomst stjäls banderollen ur nävarna på aktivisterna av medlemmar från N1 som kommer springandes bakifrån rätt in i banderollen och tar med den i flykten, fnissandes som två skolpojkar.
Polisen vill inte upprätta en anmälan på plats utan hänvisar istället till en anmälan över telefon med anledningen att det är viktigare att de ”håller koll” på nazisterna. Ett tveksamt agerande då det påpekas att gärningsmännen är kvar på platsen. Polisen hade även haft en ypperlig chans att fånga upp fler vittnen då det var många marknadsbesökare som rörde sig runt Knektplats rondellen.
Det är just sånt här agerande från polisens sida som skapar dom ”hopplösa fallen” som polischefen Lars Lindahl skriver om i sitt debattsvar till Rolf Johansson.
Banderollen som stals av Näste 1

Trots stölden som nyss ägt rum är det ingen av poliserna som rör sig där de två aktivisterna från nätverket står, detta även fast flertalet medlemmar ur NMR cirkulerar runt dem, filmar och är allmänt otrevliga. En stund senare konfronteras aktivisterna, på samma plats som tidigare, av en av nästes cheferna när han försöker slita av gopro-kameran från bröstet på den manliga aktivisten och kort därefter berättar han hotfullt för kvinnan hur hon förtjänar att få skallen insparkad. Var var dom där poliserna som skulle hålla koll på nazisterna egentligen? Kvinnan blir återigen hänvisad till att ringa in och göra en anmälan om hot/ofredande. Samtidigt på andra sidan av marknaden, vid fontänen mitt emot tågstationen, står 20 st till nazister med fanor, en banderoll och delar ut flygblad.  Av förklarliga skäl läggs inte alla bilder ut, då det sammanlagt medverkade ca 40 st nazister från Nordiska Motståndsrörelsen på Rättviks vårmarknad 2018 utan tillstånd.