/Vår rörelsefrihet begränsas

Vår rörelsefrihet begränsas

 Idag förmedlar vi med bild och text hur vi kan se rörelsefriheten begränsas. Det sker egentligen utan att många reagerar. Antagligen för att det sker gradvis och inte alltid med eftertanke. 

Vår rörelsefrihet begränsas utan att vi egentligen reagerar. Båda bilderna är tagna lördag  2018-08-25. Den överstabilden är tagen klockan 11:15, en stund innan nazisterna är tänkta att samlas. Det svarta delvis täckta som går att se i bakgrunden är Rådhusets tunnelbanestation. Den är stängd. Stora delar av Kungsholmen var avspärrat, bland annat där tunnelbanestationen vid Rådhuset ligger. Människor kunde inte röra sig fritt på nästan hela dagen, vill vi ha det så?

Rådhusets tunnelbanestation på Kungsholmen klockan 11:15, 2018-08-25

 

Nedersta bilden är tagen senare på dagen. Klockan 17.20 har en kärleksmanifestation nått fram till Sergels Torg. I mikrofonen utropas ord och budskap om att stå upp för alla människors lika värde. Det sjungs på trappan vid Sergels Torg som fylls av en publik som klappar med i takten. I mediernas liveflöden skrivs att en icke tillståndsgiven kärleksmanifestation pågår på Sergels Torg. Hela dagen är det viktigt för medierna att påpeka det OTROLIGT viktiga med att manifestationen är icke tillståndsgiven. En manifestation som egentligen är människors som samlas för att gemensamt manifestera för kärlek.

 

En kärleksmanifestation nådde fram till Sergels Torg och sjöng och klappade takten tillsammans med publiken vid trapporna. Det ropades kärleksbudskap och budskap om att stå upp för alla människors lika värde.

Vår rörelsefrihet är begränsad idag!

Att visa kärlek ses som något farligt. Ja, så till den grad att SD i dagarna fick peka ut vilket Pride material som skulle plockas ner (se tidigare inlägg på #WeAre nätverkets Facebooksidor). Om de antidemokratiska krafterna når de förväntade framgångarna i det kommande valet kommer vi få se ett än mer uppskruvat tonläge. Frågan är vad vi som bor här kommer diskutera inför nästa val om fyra år?

Kommer det att behövas tillstånd för att gå och handla? Det kan låta hårt, kanske överdrivet, men för den som lever med hatet och hoten från nazisterna är det redan vardag i en liknande form. Förföljelser och hembesök av nazister är vardag. Tyvärr är det något som få eller ingen tar på det allvar som behövs. Förringande och förminskande leder i sin tur till kommentarer om att “det är inte så farligt / det händer inte / så illa är det inte”. De kommentarerna är närmast uteslutande av personer som själva inte har den erfarenheten. Vi hör vittnesmål från företrädare av olika slag som blir utsatta av olika saker, vi hör berättelser om människor som undviker offentliga platser. Hoten och terrorn från den organiserade rasismen är inte på låtsas. 

Ett färskt exempel är NMR som misstänks för att skicka hotbrev till flera åklagare. Det kan du läsa om i Metro i den här länken:
https://www.metro.se/artikel/nmr-misstänks-för-brevhot-mot-flera-åklagare-vi-vet-var-du-bor

Den samhällsutveckling vi lever i och rör oss emot är på riktigt. Vilken väg väljer du?

Det behövs att vi tillsammans skapar en förändring och inte står passiva och reagerar mot utvecklingen. Vi måste arbeta för en förändring!