/Vera döms för ringa hets mot folkgrupp

Vera döms för ringa hets mot folkgrupp

Idag 2018-02-27 kom domen mot Vera Oredsson. Hon fälls för ringa hets mot folkgrupp till sammanlagt 4000 kronor i dagsböter.

Hatpojkarna är ledsna. Det är en dålig dag att vara hatare på. Vera Oredsson döms alltså för sin “Hitlerhälsning” i Liljekvistskaparken i Borlänge 1 maj 2016. Det var We Are Dalarna som lämnade in den polisanmälan tillsammans med ett trettiotal andra.

We Are Dalarna sammanställde en egen förundersökning på sammanlagt 17 sidor som gjordes till en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Anmälan offentliggjordes och vem som helst kunde ta del utav den och lämna in sin egen anmälan. Syftet var att skapa engagemang kring frågan, vilket lyckades över förväntan, och syftet var inte att påverka den juridiska betydelsen, eftersom alla andra utom den som händelsevis var först läggs ner med hänsyn till den förste. Ivan Midjich, en av nätverkets grundare, gjorde en filmad intervju i samband med det. Den ser du här nedan:

VIDEO: Aktivistnätverket We Are Dalarna polisanmäler Vera Oredsson för hets mot folkgrupp

Det hela är givetvis också en politisk aktion, rättssystem ska ta hot mot demokratin på allvar och beivra brott begånget av rasistiska organisationer i allmänhet och nazister i synnerhet. Dala-demokraten skrev lite om det i samband med anmälan. Läs och här mer om det här:

We Are Dalarna – Vi anmäler Oredssons nazisthälsning

P4 Dalarna: Intervju med We Are Dalarnas aktivister om varför vi polisanmäler Vera Oredsson

Dalarnas Tidning hade en video som redogör för lite mer i samband med anmälan och om bilden som är tagen på Vera Oredssons “Hitlerhälsning”.

Här är nazistveteranen Vera Oredssons omdiskuterade hälsning i Borlänge

Vera har alltså nästan två efter händelsen dömts för ringa hets mot folkgrupp. Det tog sin tid, men slutligen blev hon det. För många är det nog en förvånande och uppseendeväckande dom, undertecknad inräknad, men samtidigt är det betydelsefullt oavsett vilket utfall det hade blivit. Att Vera nu är dömd gör att hatpojkarna får förhålla sig till. We Are nätverket kommer fortsätta anmäla brottslighet närhelst vi anser det nödvändigt.

Dala-demokraten Nazisten Vera Oredsson döms för hets mot folkgrupp

Expressen: Nazisten Vera Oredsson,90, fälld för hets mot folkgrupp

Den första rättegången ställdes in p.g.a. hälsoskäl.

DT – Rättegången mot nazisten Vera Oredsson ställdes in

Sveriges Radio: Nazisten Vera Oredsson döms för hets mot folkgrupp

Vill du läsa mer om Vera Oredsson? Se nedan.
#Dagens nazist – Vera Oredsson

Juridikfronten är “förvånade”

Det råder ingen samsyn inom Juridikfronten när det gäller det här. “Chanserna är goda” lät det 2016. Här är intervjun -> IGEN!

Hur som helst är We Are nätverket nöjda med utfallet och hatpojkarna bevisligen upprörda. Deras reaktioner talar för sig självt och det är hitlarious i vanlig ordning. Tack och hej leverpastej.

Mer info:
Dala-demokraten nazistveteranen Vera Oredsson berättar i polisförhör om att hon hållit interna kurser i “Hitlerhälsningar”

ETC: Vera Oredsson “jag är nationalsocialist in i graven”

Expressen:  Nazisten Vera Oredsson 89 åtalas för hets mot folkgrupp

Inlägget kommer uppdateras med fler länkar löpande.