/Vi axlar ett förnyat ansvar 80 år efter kristallnatten.

Vi axlar ett förnyat ansvar 80 år efter kristallnatten.

Den 9 november var det 80 år sedan kristallnatten ägde rum. Det som var kulmen på novemberprogromerna, nazistregimens kampanj riktade mot landets befolkning med judisk bakgrund. Kristallnatten var också inledningen till förintelsen, nazisternas utrotningspolitik riktad mot världens judar.

#WeAre nätverket deltog på en mängd olika platser för att på nytt axla det medmänskliga ansvar vi har att ta.

#WeAre Borås anordnade en manifestation, #WeAre Göteborg deltog tillsammans med många andra organisationer i ett gemensamt tåg och manifestation. #WeAre Östra Värmland hade en ljusmanifestation som samlade ett antal personer. #WeAre Wermdö, #WeAre Västmanland , #WeAre Dalarna och #WeAre Hufvudstaden deltog gemensamt vid en manifestation som anordnades vid Sergels torg.

Här följer en gemensam sammanställning med bilder, tal i text, media samt en livesändning.

We Are Borås. Manifestation till minne av kristallnatten. 2018-11-09.
We Are Borås. Manifestation till minne av kristallnatten. 2018-11-09

Aktivist från #WeAre Borås berättar;

“17.30 samlades en mindre grupp människor, inte mer än 40 st, till Kristallnatten-manifestation på Stora torget i Borås. Konferencieren öppnade och läste upp en hälsning från Jewish Labor Committee. Huvudtalet, från #WeAre Borås, handlade mycket om kopplingen mellan då och nu och liknade nazismen vid ett ogräs. ”Det farligaste är egentligen inte ogräset. Det farligaste är att ingen finns där och drar upp det i rötterna. Att ingen protesterar”, sa hon bland annat.

Stämningen i Borås var bra och det var ett fint arrangemang av #WeAre Borås. Här nedan följer det tal av Emma från #WeAre Borås höll den här dagen.

“Det som skedde i Tyskland, skedde inte över en natt utan växte liksom ett ogräs från ett frö som såddes åratal innan i en jord. Ett ogräs som fick växa sig större och större och sprida sig i det närmaste ostört. Få såg faran. Få ryckte upp ogräset med rötterna. Det fanns tecken, det fanns tydliga tecken, vad som var på väg att hända. Men normaliseringen och avhumaniseringen var så stark att folks röster tystnade.

Denna tystnad var förutsättningen för att det som sedan skedde kunde ske. Deras tystnad var det som fick ogräset att spridas och kväva allt annat liv som växte. Hade man sett faran, hade man ryckt upp ogräset med rötterna och höjt sina röster och protesterat. Vem vet vad som kunde hänt då. Hade man stannat upp och vågat tänka efter istället för att blint hänga med. Så hade man kanske, kanske kunnat stoppa spridningen. Vi får aldrig tystna, aldrig blunda för det ogräs som växer i våra rabatter. Vi får inte blunda för de tecken som vi ser i vår omvärld. Ett tydligt tecken på att det som skett inte bara kan ske igen, utan sker igen.

Vi får inte blunda för att det frö som såddes i Tyskland sås än idag. Rädsla, hat och otrygghet breder ut sig. Den perfekta grogrunden för ogräset att växa. Folk börjar blunda, folk börjar tvivla, folk börjar förneka att det ens har hänt. Men vi får aldrig glömma. Aldrig låta det ske igen. Det farligaste är egentligen inte ogräset. Det farligaste är att ingen finns där och drar upp det i rötterna. Att ingen protesterar. Minnet kommer inte att hållas vid liv av sig självt utan vi måste alltid påminna varandra om vilken värld vi vill så för våra barn och barnbarn. Vi ska inte bara dra upp ogräset med rötterna vi ska så ett frö som bildar en hel äng av vackra blommor av kärlek, solidaritet och medmänsklighet.”

#WeAre Göteborg deltog tillsammans med många andra privatpersoner och organisationer i ett gemensamt tåg och samling där det hölls flera bra tal. Sara från #WeAre Göteborg höll ett tal som du kan finna i den här livesändningen nedan.

Tal från bland annat #WeAre Göteborg från manifestationen med anledning av kristallnatten 2018-11-09.

Publicerat av We Are Göteborg Fredag 9 november 2018

Direktlänk till talet https://www.facebook.com/wearegoteborg/videos/352942238787787/

Manifestation med anledning av kristallnatten. #WeAre Göteborg. 2018-11-09.
Manifestation med anledning av kristallnatten. #WeAre Göteborg. 2018-11-09.
Manifestation med anledning av kristallnatten. #WeAre Göteborg. 2018-11-09.
Gemensamt tåg till platsen för tal i Göteborg vid manifestationen med anledning av kristallnatten. 2018-11-09
Manifestation med anledning av kristallnatten. #WeAre Göteborg. 2018-11-09-

GP: “Hundratals tågade för att aldrig glömma kristallnatten.”

#WeAre Hufvudstaden. #WeAre Västmanland, #WeAre Wermdö och #WeAre Dalarna deltog gemensamt vid en manifestation som anordnats vid Sergels torg.
Ljusmanifestation för förintelsens offer vid Sergels torg 2018-11-09.

#WeAre Västmanland, #WeAre Hufvudstaden, #WeAre Wermdö och #WeAre Dalarna deltog gemensamt vid en manifestation som hölls vid Sergels torg i Stockholm. Det var flera bra talare.

I Karlskoga samlade #WeAre Östra Värmland ett antal personer. Aktivist från nätverket berättar:

“Det var väldigt lugnt och fridfullt. Vi var några få som slöt upp. Och det blev väldigt vackert med de ljus som brann. Inga vilsna pojkar visade sig och efteråt gick vi ner till stan för att kolla om hatpojkarna hade satt upp några klibbor, vi hittade några få. Vi tycker att det blev bra. Även om vi var några få. Det var värdigt”, berättar aktivisten.

Ljusmanifestation i Karlskoga med anledning av kristallnatten. #WeAre Östra Värmland. 2018-11-09.