/Vi har överkryssade hakkors för att påminna oss om allvaret

Vi har överkryssade hakkors för att påminna oss om allvaret

WA Replik. Svar till insändaren “Smaklöst att använda hakkors – även om de är överkryssade” som publicerades i DT den 5/5:

Signaturen ”Nej till nazister” anser att det är ”väldigt smaklöst att överhuvudtaget använda hakkorset när alla vet vad det står för, oavsett om det är överkryssat eller inte.” Och det är givetvis en hemsk symbol förknippad med hemskheter som knappt går att beskriva med ord.

För oss som lever i dag är påminnelsen dock nödvändig. Vi kan inte glömma det som varit om vi vill förhindra det i framtiden. Det är obehagligt när nazisterna går på gatan, men det är inte i närheten av lika obehagligt som det blir om vi inte tydligt tar avstånd och står upp för demokratin vi tror på. Vi använder symbolen med det överkryssade hakkorset för att tydligt visa motstånd mot nazismen och för att påminna oss själva och andra vad vi egentligen har att göra med för krafter och ideologi.

Det gör ont att tänka på alla människor som plågats och dödats av nazismen. Obehagskänslan tjänar även som den påminnelsen som är ett nödvändigt ont för oss medmänniskor. Vi får aldrig glömma och aldrig sluta minnas hemskheterna. Den påminnelsen stärker oss i vår övertygelse att stå upp mot nazismen, för offren som varit och för alla som lever idag.

Jag tror inte nazisterna tycker om alla människor som tydligt visar sitt gemensamma motstånd mot nazismen med det överkryssade hakkorset. Jag tror det skrämmer dem med ett samlat folkligt motstånd mot nazism som det var i Ludvika på 1 maj där det fanns både kärlek och hjärtan, men också allvar och överkryssade hakkors.

Med medmänsklig hälsning,

Elias Lodin, We Are Dalarna

Ursprungligen publicerad i DT.
https://www.dt.se/dalarna/replik-ja-det-ar-obehagligt-med-overkryssade-hakkors-men-vi-behover-dem-for-att-paminnas-om-allvaret