/We Are Dalarna debatt: Nazister ska inte få sprida propaganda på skolor

We Are Dalarna debatt: Nazister ska inte få sprida propaganda på skolor

Vill vi att nazister ska ha en grundlagsskyddad rätt att sprida sin propaganda och sina våldsuppmaningar på våra skolor? Till våra barn?

Vi kan inte hålla en nazist i handen och tro att den kärlekshandlingen löser något.

Om inte så behöver vi förbjuda rasistisk organisering. Skolverket har skrivit att ”rektorn har möjlighet att begränsa politiska partiers tillträde till skolan om det är motiverat av ordningsskäl och […]. Samtidigt får skälen inte ha något samband med partiets åsikter då det skulle strida mot kravet på saklighet och opartiskhet”.

Oberoende om det är sossar, moderater, vänsterpartister eller sverigedemokrater. Allt i enlighet med den objektivitetsprincip som råder utifrån grundlagsskyddade yttrande- och tryckfrihetsförordningarna.

Sett ur skolans demokratiska uppdrag kan det vara nyttigt för eleverna att på en så pass trygg plats som möjligt möta olika ideologiska ståndpunkter. Oavsett om du kommer från en familj som funnits i Sverige lika länge som folkbokföringen kan visa eller om du gör din första skoldag efter att ha varit på flykt i månader.

Med debatt och förberedande arbete ska olika partiers ståndpunkter problematiserat allsidigt. Vissa partier kan nekas och en begränsning som skolorna kan göra är att enbart bjuda in partier som är representerade i riksdagen eller den egna kommunens kommunfullmäktige. Men i vanlig ordning så kan vi inte säkerställa att odemokratiska och våldsbejakande partier inte får tillgång till skolan.

De kan nekas tillträde den dagen som de övriga partierna ska ha en paneldebatt eller bokbord, men då ska de enligt lag erbjudas ett annat tillfälle. Vi har alltså ett regelverk som bakbinder rektorer och skolor från att skydda våra ungar mot exempelvis nazistisk organisering i våldsideologiska nätverk. Skolan kan alltså inte neka nazister för att de är just nazister.

Nu ställer bland andra Nordiska Motståndsrörelsen upp i kommunvalet i Ludvika i år. De är ett registrerat politiskt parti med företrädare dömda för flera vålds- och vapenbrott. Deras representant i kommunfullmäktige i Borlänge blev bland annat så provocerad av en demonstrant vid Pride-paraden i Falun förra hösten att han, trots att polisen stod alldeles bredvid – försökte attackera honom.

Han var där och deltog i att kasta en rökutvecklare och försöka hindra Dala Pride-paradtåget, hur är det förenligt med skolans värdegrund och uppdrag? Eller är det yttrandefrihet?

Det är ett exempel på hur nazister stör ordningen utifrån deras åsikter och då enligt Skolverket, JO och JK inte är ett godtagbart skäl att neka dem tillträde. Om inte ”olagligheter” som brottet ”hets mot folkgrupp” förekommer. Vilket är en för övrigt tandlös lagstiftning. Exempelvis tog det nära två år för Vera Oredsson att åtalas trots bildbevis.

Även om en person ombeds lämna skolan men stannar kvar och således gör sig skyldig till olaga intrång så är det en hårfin gränsdragning mellan att inte neka tillträde på grund av politiska åsikter – som är grundlagsskyddad, och agera mot brott som faller under ovan nämnda kategorier. För de kan stå där, svartklädda i pseudo-givakt med en virkad banderoll med budskapet dolt mellan raderna och skolan kan inget göra för att skydda våra barn.

Det är en av anledningar till att jag ställer mig bakom det förbud mot rasistisk organisering som We Are-nätverket arbetar för. Vi kan inte hålla en nazist i handen och tro att den kärlekshandlingen löser något. Vi behöver agera nu, hårt och kraftfullt. För medan de tränar ”självförsvar” med kniv diskuterar vi hur mycket vår demokrati tål. Det är fan inte hållbart.

Mathias Edbäck Leo, We Are Dalarna

Ursprungligen publicerad i Dala-demokraten 2018-03-22
Nazister ska inte få sprida propaganda på skolor – förbjud rasistisk organisering